Feb 25

Att renovera teakmöbler finns det lika många “recept” på som till “mammas köttbullar”. Jag kommer här att berätta hur jag gör – och med det menar jag inte att det är det rätta och/eller enda sättet. Jag har haft många “kloka män” som hängt över min axel när jag hållit på med någon möbel och som kommit med förmaningar och “råd”. Det verkar som om de inte tror att jag kan hantera varken maskiner eller veta vad jag håller på med…

Först och främst använder jag en excenterslip på alla större ytor, tycker de är bättre än planslipmaskiner som kan ha en ovana att gräva sig ner i träet om man är ovan. När du börjar slipa så prova dig fram med grovlek på slippappret, jag brukar börja på 180 och sedan arbeta mig nedåt i kornstorlek beroende på hur träytan “svarar”. Om det är en yta med fanér, så finns alltid risken att du går igenom och då är skadan oåterkallelig. Glöm inte munskydd eftersom det dammar rejält!

Bilden ni ser här ovan är usel eftersom jag hade kameran felinställd, men det är ett illa åtgånget Frisco-bord av Folke Ohlsson.

Först slipade jag den plana ytan med maskin och sedan de svängda kanterna för hand. Först använde jag papper 120 och sedan finslipade jag med 180.

När ytan är slipad blir den väldigt ljus, men bli inte förskräckt – färgen och lystern kommer åter vid inoljningen.

Nu är alla hack och märken borta.

Nu tar du en fuktad och väl urkramad trasa och torkar bort allt damm. Upprepa gärna ett par gånger tills ytan är helt ren.

När du torkar med fuktad trasa får du en aning om hur bordet kommer att se ut när det är inoljat.

Innan du fortsätter nu så måste ytan torka helt!

När ytan har torkat så torkar du av det med en luddfri trasa, alltså dammar av det.

Nu är det dags för inoljningen! Jag har i många år använt Faxe Bordplade olie som jag är mycket nöjd med!

Arbeta in ett rikligt lager med olja, nyslipade träytor är “törstiga”! Häll ut en pöl och arbeta in det i träet och fortsätt så bit för bit tills hela ytan är inoljad.

Nu låter du ytan suga åt sig oljan i en kvart.

När kvarten är gången torkar du bort all överflödig olja med en trasa. Var noga med att skölja trasorna du använt till olja med massor av vatten, risk finns för självantändning om du bara slänger dem i soporna!!!

Ibland måste man olja in ytan en andra gång, det beror helt på hur mycket den suger åt sig. När ytan fått vila över natten kan du ta en ren och dammfri trasa och polera bordet.

Här under ser du resultatet – ett Friscobord som ser ut som om det kommit direkt från möbelfabriken! Det är en sådan oerhörd tillfredsställelse med att få ge en möbel en ny chans – ett nytt liv!

Nu finns bordet till försäljning i min butik!

47 Responses to “Att renovera ett teakbord”

 1. Ja det blev riktigt tjusigt! =)

 2. khina says:

  Snyggt jobbat och tack för tipset.

 3. David says:

  Bordet blev riktigt bra ju:) Mycket trevlig blogg:)

 4. Tack så jättemycket David! =)

 5. Kenth says:

  Tack för tipset.Har ett ekbord som väntar på mig där hemma.

  Kenth

 6. Ulrika says:

  Perfekt! Vi har just ett teakbord vars bordsyta måste göras något åt… men vi väntar på sommaren för antar att det doftar ganska rejält efter att man oljat in den?

 7. Nej det doftar väldigt lite, så det behöver du inte oroa dig för. Däremot dammar det rejält!!!

 8. Ekbord är tacksamma att slipa, lättare än jakaranda och teak.

 9. Det blev ju jättebra! Var får man tag på den där Faxeoljan? Som jag antar att man kan använda till all teak.

 10. Gila says:

  Bra jobbat ! Typiskt en del karlar, de ger råd bara för att en kvinna fixar…;-)

 11. Ja tyvärr är det nog så Gila!

 12. Jag brukar köpa den på Nordsjö färg.

 13. Tack så mycket Bertil! =)

 14. Linus says:

  När ska man olja och när ska man lacka? FInt blev det på ditt bord i alla fall.

 15. Du har ett likadant sideboard som mig i ditt vardagsrum där på bilderna! Häftigt att få se ett till! Mitt finns på bild under inlägget “En väldigt snabb affär”.
  Jag är ny i retrobloggvärlden, kika gärna in hos mig och det skulle vara en ära om du ville länka till mig på din sida!
  Mvh!

 16. Det är en smaksak, själv föredrar jag oljade ytor eftersom jag tycker de får mera liv.

 17. Tack för tips och inspiration. Jag gjorde ett första försök idag och fick ett superfint resultat. Dock slipade jag för hand. Kanske blir det en maskin endera dagen, den som lever får se.

  Tusen tack igen!
  Maria

 18. Vad kul att du blev nöjd och jag gläds över att ha inspirerat dig!

 19. Siv says:

  Vi har desverre fått pusset bordplaten litt for mye ned, så “sponplaten” har kommet til syne. Hva kan man gjøre for å kamuflere det?

 20. Tyvärr händer det när man är för ivrig eller använder för grovt sandpapper. Jag råder dig till att kontakta en färgbutik och få råd av dem.

 21. Erik says:

  Hej!

  Jag har ett bord som jag funderar på att slipa, framförallt på grund av att det blivit vita fläckar efter att det droppat varmt te på bordsytan. Har inte ens använt en slipmaskin tidigare och undrar nu om jag vågar mig på det. Mitt bord är mycket snarlikt det du slipade här – också Folke Ohlsson faktiskt, fast modell “Dollar”. Det borde vara massiv teak, eller hur?

  Är det något speciellt jag bör tänka på för att få ytan jämn och fin vid slipningen?

  Mvh Erik

 22. Det viktigaste att tänka på är att använda ett väldigt “fint” sandpapper till en början. Börja med ex 240, för att sedan prova dig framåt. Du måste också slipa hela ytan. Var väldigt noga ute vid kanterna med maskinen, lätt att den gräver sig för djupt ner där. Massiv teak tror jag inte, dock brukar kvalitetsbord ha tjockare faner än billigare bord.

 23. Sofie says:

  Hej,
  Underbart med lite tips! Jag sitter på några teak stolar och ett bord som behöver renoveras lite. Har du några bra tips på hur man slipar stolarna och bordsben? Blir det sandpapper för hand bara?

  Här ska snart slipas!!

 24. Ja stolar och stolsben får du slipa för hand!

 25. jennie says:

  Jag uppskattar verkligen att du delar med dig av din kunskap, TACK! Mitt bord här hemma har stått och väntat i flera år på mig, tycker att det har varit svårt att få en sådan tydlig steg för steg beskrivning som din, helt fantastisk!
  Precis som din butik -fantastisk!

  tack 🙂

 26. Vad kul att höra! Lycka till med ditt arbete!

 27. Karianne says:

  Hej, vi vill renovera vårt teakbord som har en vaxfleck (annars fin yta), även för att göra det mer robust – nu är det känsligt för vatten/fukt etc.
  Dock tror jag att det endast är ett tunt skikt teakfaner och inte solid tjock teak, tror du vi kan slipa endå? Rekommenderar du alltid olja eller finns det även vaxprodukt som kan funka?
  Tacksam för råd! 🙂

 28. Även om det bara är tunn teakfaner så kan man slipa, MEN mycket försiktigt och med sandpapper i fin storlek. Du kan absolut vxa ditt bord när det är slipat! fråga efter råd i någon bra färghandel.

 29. Pia says:

  Var får man tag i Faxe Bordplade olie? Blev ju kanon det du har gjort 🙂

 30. Jag köper det i en färghandel i Malmö som ligger på Värnhemstorget.

 31. Karin Hardell says:

  Bra tips. Funderar på att köpa ett teakbord på auktion som ser ut att ha haft en duk på sig och är mycker mörkare i mitten. Det finns även ett annat bord med vattenringar efter glas. Tror du man med din metod kan bli av med färgskiftningen, eller är det kört? Vattenringar borde väl funka, eller vad tror du? Finns det annars något som i din erfarenhet är värre/bättre om man ska leta ett begagnat objekt?

 32. Jag hade nog helst köpt bordet med en mörkare parti på. Se mitt blogginlägg om hur man renoverar ett teakbord så får du kanske lite hjälp på vägen med det.

 33. Rasmus says:

  Fint bord och fin blogg!

  Går det att säga något om hur mörkt teak blir om man använder ett “genomskinligt” trälack istället för olja? Olja ger av bilderna att döma en uppenbart många gånger mörkare ton. Var landar nyansen om man använder lack? Jag har ett sideboard av teakfanér som ursprungligen lackats med cellulosalack. Bordets yta var i bedrövligt skick. Nu har slipat bort lacken för hand, men nyansskillnader i bordsskivan är ännu tydliga (antagligen från olika föremål som legat på bordet i årtal). Nu undrar jag om nyansskillnaderna “jämnar ut” sig om jag kör på några lager lack eller om jag bör slipa ytan så att inga nyansskillnader finns kvar innan jag skrider till verket. Dock verkar nyansskillnaderna sitta i och fanérskivan verkar inte vara särskilt tjock… Varför jag frågar om lack är att jag skulle föredra en något ljusare ton än den teaken ofta har, och undrar således om lack skulle kunna ge denna ljusare ton.

 34. Jag har inte någon större erfarenhet av att lacka möblerna då jag föredrar olja, som jag tycker ger en mer levande yta. Fråga i en färgaffär om råd, de kan säkert hjälpa dig! Lycka till!

 35. Jörgen says:

  Har du nåt bra tips för att få bort fläckar som har satt sig i fanéren?

 36. För att helt få bort fläckar måste du tyvärr slipa ner hela ytan. Du kan lindra/dämpa fläcken genom att olja in ytan.

 37. Michael says:

  Tack för en Intressant artikel. Min gamla bil har jakarandafanér (0,5 mm tunt lär det vara) på instrumentpanelen. Lacken är krackelerad och ådringen stämmer inte riktigt. Kan man sandpappra ytan manuellt? Jag målar en del och tänkte förbättra ådringen med akrylfärg när lacken väl tagits bort.

 38. admin says:

  Du har fått svar via mail, hoppas det blev bra!?

 39. ronny says:

  Hej hur gör du med teakmöbler som är målade har ett sidebord som är vit målat har värmt bort färgen men blir vitta strimmor hur får man väck detta tips

 40. admin says:

  Det är inte lätt med målade möbler! När du fått bort färgen måste du slipa försiktigt.

 41. Eva says:

  Hej! Ville bara tala om att det fortfarande är din länk som dyker upp först när man söker på “renovera teakbord”. Nu har jag jag följt ditt recept, Faxe möbelolja hittade jag på Bauhaus. Däremot hoppade jag över ansiktsmask, jag var utomhus och det blåste bra när jag slipade. Mina två små teakbord blev jättefina, oljade in dem två gånger. En gång rikligt, torkade av, och tog en omgång med lite mindre.
  Väldigt roligt jobb, fort och enkelt och snabbt resultat. Tack för bra vägledning!

 42. admin says:

  Vad glad jag blev av att du berättade! <3

 43. admin says:

  Vad glad jag blir att du hör av dig och berättar om det! =)

 44. elsa says:

  Hej! Jag har köpt ett gammalt teakbord soffbord,men ytan är alldeles blank verkar som inoljat,teakolja är väl matt,kan man slipa bort det.

 45. admin says:

  Ja det går utmärkt att slipa.

Leave a Reply

preload preload preload