Dec 07

Idag kunde jag inte bestämma mig för vilken bild jag skulle välja, utan det fick bli två.

På den översta bilden ser ni en glöggkaraff med värmare av Ulf Hanses för Boda. Det är en finurlig anordning som inte bara har användningsområdet jul och glögg. När julen är över så lossar man försiktigt gummiringarna som håller samman “trähalsen” och tar bort dem och vips så har man en vinkaraff. För er som inte vet vem Ulf Hanses är kan jag berätta att det är han som har formgivit leksaksbilen i trä som heter Streamliner. Jag vill också nämna att denna karaff ofta tillskrivs Signe Persson-Melin vilket alltså är helt fel! Däremot är glaskopparna på korkunderläggen formgivna av Signe Persson-Melin för Boda Nova – riktiga klassiker!

Här ser ni en emaljskål och matchande glöggryta troligtvis av Kaj Franck för Arabia. Jag är ute på hal is här eftersom jag inte har någon direkt fakta om dem och formgivningen, inte mer än vad jag hittat på nätet. Brickan som har exakt samma mönster har en tydlig stämpel där det står “Duka”…

Kopparna är Signe Persson-Melins moccakoppar/glöggkoppar för Boda Nova. Julbocken med ljussläden har okänd formgivare. Duken är designad av Kajsa Nordström.

Vill ni ha tips på lite god glögg till jul, så får ni titta in på min mans blogg Öhmans Mat & Vin.

Länk till butiken precis en sån

8 Responses to “Glöggfint av Ulf Hanse och Kaj Franck”

 1. Eva Skogsberg says:

  Det är så härligt med alla inspirerande bilder ni tar, och på köpet får man en jättebra faktabank att ösa ur, tack för det! Duken är designad av Kajsa Nordström kan jag bidra med!

 2. Tack så jättemycket för infon Eva! Det glädjer också att höra att du gillar bloggen, blir extra kul att skriva när man får respons från läsarna.

 3. […] Om du undrar vem som designat glöggkolven och muggarna så ska du besöka kalendern hos precis en sån. […]

 4. Katharina says:

  Ulf Hanses gjorde massor av läckra leksaker för Paysam i Kalmar på 80-talet. Minns när Playsam hade utförsäljning och jag plockade en hel hink full av leksaker med sonen i bärsele på ryggen…

 5. Wiktor fick en bil av er när han var liten.

 6. Christian Åkerstedt says:

  Hej Carina!

  Jag sprang på original kartongen till Ulf Hanses karaff med värmeställ.

  Dessa uppgifter såg jag på kartongens framsida: BodaNova Sweden MIX – Karraf med värmeställ för varma drycker som t.ex kaffe,te,glögg eller punsch, Separat för vin.

  De gånger man hittar denna underbara karaff så marknadsförs den som om den endast ska fram vid Jul och glöggen men den funkar ju som sagt året runt.

  Mvh Lo-Teks

 7. Ja visst är det smart!

 8. Sara says:

  Skålen och glöggkastrullen är Kaj Francks och modellen heter Tonttu.

Leave a Reply

preload preload preload