Jan 22

Många av mina serviser i butiken, önskar jag att jag hade ett outsinligt lager av – Koka Blå är en av dem! Nu har jag fått in nästan en hel servis, dock inte mattallrikar vilka var alldeles för slitna för att köpa in.

b1

 

 

Den välkända servisen Koka blå av Hertha Bengtson för Rörstrand introducerades 1956 och producerades så länge som till 1988. Den första tiden fanns servisen endast i blått, men efterhand så kom den även i brunt och grönt.

b2

Hertha Bengtson föddes 1917 och levde till 1993. Redan som 20-åring började hon på Hackefors porslinsfabrik som dekormålare. 1941 kom hon till Rörstrand där hon blev kvar i hela 23 år. Under dessa år så formgav hon bland annat sex serviser. Efter dessa år fortsatte hon till Höganäs där hon började arbeta med stengods, men redan efter tre år styrde hon kosan mot tyska Rosenthal. Hon frilansade för Rosenthals Thomasfabrik där hon formgav många serviser och fick flera utmärkelser. De sista åren ägnade Hertha Bengtson åt konstglas för Strömbergshyttan.

 

precis en sån Inredning & Design 50/70-tal

Farmor Innas Leksaker  Leksaker med retrokänsla

Vinet & Glaset Utvalda Vintillbehör

Blå Huset i Borrby

6 Responses to “Koka Blå av Hertha Bengtson – en favorit!”

 1. Gizze says:

  Helt underbara…önskar jag hade råd att köpa dom 😉 / Gizze

 2. Fast de är inte så jättedyra om man jämför med mycket annat porslin från den här tiden, man kan fynda det. =)

 3. Johanne says:

  Har du dette serviset til salgs?

  Vh Johanne

 4. admin says:

  Här hittar du vad jag har för tillfället.
  https://precisensan.se/search/?lang=sv&q=koka+bl%C3%A5

 5. Bengta says:

  Hej den fanns även i svart. Tror det var huvudsakligen för restauranger.

 6. admin says:

  Tack för infon! =)

Leave a Reply

preload preload preload