Aug 25

Som barn hade jag två små Lyckotroll, med tillhörande kläder, som jag lekte mycket med. De ligger numera nedpackade i en låda och är ganska tilltufsade. Av denna anledning köper jag ofta troll på loppisar om de är av äldre modell och i fint skick. I butiken i Malmö hade de en självklar plats i ett skåp. Däremot har de inte fått någon bra plats i butiken i Borrby, utan de har legat i en låda på lagret. i Helgen plockade jag fram dem och la dem i en korg och nästan med en gång fann en kund dem.

tr1a

 

Det troll som kunden direkt föll för, låg i sin originalförpackning och var alltså i nyskick! På bilden ovan ser ni att det är ett av de större trollen.

tr1

 

Det är kul att se hur påsarna såg ut då de såldes på 60-talet och att de verkligen heter Lykketrold / Lyckotroll

tr2

 

Lite historik kring dessa troll från 50-talet och framåt följer här: Thomas Dam var en fattig fiskarson som började tälja troll i trä för att dryga ut familjens knala kassa. Trätrollen sålde ganska bra och efterhand utvecklades idéen och man började använda rågummi som fylldes med sågspån. Håret gjordes av fårskinn och kläderna syddes direkt på trollen. Under 60-talet ökade försäljningen stort och trollen spreds över hela världen. Man utvecklade ett sätt att tillverka trollen maskinellt i en annan sorts gummi som var mer hållbart, dock var och är fortfarande stora delar av tillverkningen gjord för hand. Trollen kallades för lyckotrollen och är alltid stämplade med Dam och made in Denmark om det är de äldre trollen.

tr3

Nu fick detta fina troll följa med kunden hem och som lovade att ta väl hand om honom samt de två mindre trollen här ovanför. För er som minns dessa troll, kan jag berätta att trollen doftar lika gott idag, som då man var barn!

 

precis en sån Inredning & Design 50/70-tal

Farmor Innas Leksaker  Leksaker med retrokänsla

Vinet & Glaset Utvalda Vintillbehör

Blå Huset i Borrby

2 Responses to “Lykketrold / Lyckotroll älskas fortfarande!”

  1. kerstinibacken says:

    Skulle just skriva det, att jag minns doften!!

  2. Ja de luktar gott och de luktar barndom. =)

Leave a Reply

preload preload preload