Sep 03

Mitt absoluta favoritglas är Signe Persson-Melins Ruben! Nu har jag dessutom lyckats få tag i det största glaset, det som egentligen inte finns…

 

I alla produktkataloger finns det tre glas upptagna och det är ölglaset, vinglaset och snaps/likörglaset, men inte det gigantiska glaset som är så stort att en guldfisk lätt skulle kunna simma i det. Jag har ägt ett sådant glas tidigare, men blev övertalad att sälja det vilket jag ångrade. Detta glas ska inte säljas!

1a

 

 

Nästa gång jag träffar Signe, ska jag fråga henne om det här glaset. Om det är hon som står bakom eller om det är glasblåsarna som haft lite egen fantasi. Ölglaset är 15,5 cm högt, medan det stora glaset är 19 cm högt och har en diameter på 11,8 cm.

1b

 

Glaset Ruben, som var det första glas som Signe Persson-Melin formgav för Boda Glasbruk och det lanserades 1967. Glaset var det första i sitt slag på marknaden eftersom det var handdrivet. Signe fick kämpa för att driva igenom sitt förslag för ingen på glasbruket trodde att någon skulle vilja köpa ett drivet glas, mycket på grund av kostnaden. Den vanligaste metoden vid glastillverkning är att kanten på glaset sprängs, vilket också gör dem väldigt ömtåliga för att få nagg.

a1

 

Glaset Ruben såldes i förpackningar som John Melin formgivit och där tillverkningsprocessen tydligt förklarades. På förpackningen kunde man också läsa om Ruben Hjelm, legendarisk glasblåsare på Boda och som fick ge namn åt glaset.

a2 a3

 

Jag älskar glasen för att de är så gedigna och tunga, det känns nästan lite högtidligt att få dricka ur dem!

 

precis en sån Inredning & Design 50/70-tal

Farmor Innas Leksaker  Leksaker med retrokänsla

Vinet & Glaset Utvalda Vintillbehör

2 Responses to “Ruben ett älskat glas!”

  1. Katarina says:

    Det där var glas i min smak!Rejäla doningar att greppa!

  2. De är underbara att dricka ur, jag lovar!

Leave a Reply

preload preload preload