Aug 23

Väldigt många har minnen från Maud Fredin Fredholms design och hennes färgglada, starka mönsterprakt.  I filmen Käre John kan man se Christina Schollin bära en typisk blus och även Monika Zetterlund klädde sig ofta i dessa batikmönstrade blusar och klänningar. Modemedvetna kvinnor på 60/70-talet valde gärna dessa plagg och jag tror de flesta har minnen från barndomen då någon brukade vara klädd i dessa plagg. Själv ser jag viss likhet med dåtidens “Maud-kvinnor” med dagens Gudrun Sjöden-kvinnor.

Jag har som jag skrev i förra inlägget, köpt ett otal meter textil som är designade av Maud Fredin Fredholm. För tillfället går symaskinen varm och jag syr jackor, kuddar och mjukisdjur. Många av textilierna som jag köpte, är tryckta med mönsterdelar till jackor/blusar. På rapporterna på tyget är fram- och bakstycken inkilade så sparsamt som möjligt – genialiskt!

a1

 

Här en bild från utställningen om Maud Fredin Fredholms design på Rhösska 2009.

543940_333_250

Foto: Lena Rångeby, Sveriges Radio

 

Här visar jag den första blusjackan som jag sydde.

1a

 

Mönstret heter Zero och färgerna går i grönt.

1b

 

Det härliga med den här modellen, är att den passar nästan alla. Jag vill helst ha storlek 44 och min svärdotter vill ha storlek 34/36 och denna jackan passar oss båda två!

1c

 

Nu ska jag fortsätta att sy och om jag lyckas kommer jag att visa resultatet här! Jag vill också passa på att påminna er om att jag firar 10 år i butiken och har REA. 20% rabatt på allting både i butiken i Malmö och i webshopen!

Här kan ni läsa tidigare inlägg om Maud Fredin Fredholm

Maud Fredin Fredholms underbara design

 

precis en sån Inredning & Design 50/70-tal

Farmor Innas Leksaker  Leksaker med retrokänsla

Vinet & Glaset Utvalda Vintillbehör

 

5 Responses to “Modemedvetna kvinnor och Maud Fredin Fredholm”

 1. Birgitta Westin says:

  Önska att jag också kunde hitta några meter Maud-tyg….Lyckans ost!! 😉

 2. Katarina says:

  Gud,så jäkla snyggt!

 3. Anette says:

  Härlig mönsterglädje och kul att just du fick tag i tyg!

 4. Gila says:

  Snygg! Jag har den i turkost men köpte den färdigsydd med Maud-knappar för några år sen.

 5. Ja visst är det snyggt! Jag vill sy jackor i alla färger, men hinner inte sy så fort jag vill.

Leave a Reply

preload preload preload