Apr 23

Egentligen borde jag kanske skriva, ingen kul fredag, men det var igår, måndag,  som jag fick röja upp efter fredagen. I fredags eftermiddag hördes ett klirr i butiken och när vi tittade ut från lagret såg vi det här.

d2

 

Vi trodde att något hade fallit från någon hylla och slagits sönder, men sen såg vi det här.

d1

Ett stort hål i ett av skyltfönstren och stora sprickor kors och tvärs.

Utanför fönstret låg denna lilla oskyldiga sten som precis hade varit i någons hand…

d3

Att ha ett eget företag och försöka försörja sig på det, är svårt, åtminstone om man har ett litet företag som jag och säljer retrosaker. För det allra mesta kämpar jag på och gläds åt att få vara min egen chef, men när något sådant här händer tappar jag faktiskt kraften för ett tag. Jag tror ingen, som inte har eller har haft ett eget företag, egentligen förstår innebörden av att inte vara anställd, utan helt vara beroende av sina egna insatser i form av försäljning etc. Den ekonomiska tryggheten finns bara hos en själv, ingen arbetsgivare räddar mig med försäkringar, lön, sjukvård mm. Jag har ofta hört att människor tror att vi “handlare” lever gott och skor oss på andra och att vi är girigare än vanliga “samlare”. Är med i flera grupper på Facebook där det ofta nämns att det var ju en “handlare” som roffade åt sig det, eller det var en “handlare” som sålde det, därför var priset vansinnigt högt. Jag vet inte om “samlare” är ett ädlare folkslag än vad “handlare” är…

I vilket fall som helst så är den “enes död den andres bröd” och nu har jag en ny ruta igen, dock utan någon logga. Loggan var lika dyr att skaffa som fönstret, så det får nog bli så att ett fönster får vara utan.

d4

Nu är ordningen återställd i butiken och jag hittar nog lusten igen, nu har jag ju fått gnälla av mig lite.

 

precis en sån Inredning & Design 50/70-tal

Farmor Innas Leksaker  Leksaker med retrokänsla

Vinet & Glaset Utvalda Vintillbehör

29 Responses to “Ingen kul måndag!”

 1. Lotta says:

  Stor kram till dig och ge inte upp! Din affär och blogg är ett stort glädjeämne för många!

 2. Åh så tråkigt!
  En ny ruta är ju knappast vad man vill använda den lilla förtjänsten man har på….
  Kram!

 3. Ilona says:

  så trist när människor gör så

 4. Tack snälla Lotta!

 5. Marie says:

  Tråkigt 🙂
  Vi får väl hoppas, även om det inte bekostar rutan,
  att stenen inte var riktad mot just ditt fönster.

 6. Nej, fy så onödigt! Jag vet mycket väl att dessa stora rutor “kostar skjortan”.

 7. Carin says:

  Så fruktansvärt onödigt! Du har all rätt att gnälla!

  Vad jag tror många inte förstår är att man inte bara betalar för själva varan utan för den exponering varan fått via tex skyltfönster eller webb, tiden du lagt på att hitta, granska, prissätta varan och jobbet att polera/återställa osv. Javisst du kan som privatperson köpa en vara billigare på en loppis/auktion men då får du inte den servicen som en får vid köp i en retrobutik. Jag har också sett diskussionerna på fb men blev så trött att jag inte ens orkade skriva något. Många av er retrohandlare är riktiga eldsjälar och förtjänar inte att bli nedskrivna!

  Viktigast av allt är ju att med en köpt vara hos dig får jag en kvalitetsgaranti, historia och bakgrund till min nya ägodel. Om inte det är värt pengar så vet jag inte vad som är!

 8. Anta Snaque says:

  Man blir arg, ledsen och förtvivlad å dina vägnar. Vissa människor är totalt hjärnbefriade. Tyvärr drabbar deras dumheter sällan dem själva. Istället är det vi vanliga som på ett eller annat sätt får betala, ofta genom högre försäkringspremier.
  Medkännande tankar från norr!

 9. kerstin says:

  Förstår Dig så väl! hade inbrott i mitt lilla företag för många år sedan, blev bestulen på ganska mycket, värst var känslan av kränkning! tappade faktiskt lust o kraft då!
  Varma tankar till Dig!

 10. Peter says:

  Vad trist!!

  Verkligen tråkigt att folk inte kan uppföra sig och framförallt respektera andras egendom och företag!

  Kämpa på – vi är många som hellre kastar lystna blickar än stenar åt dina fina skyltfönster 🙂

 11. Undantaget says:

  Vet precis hur det är som fd affärsinnehavare. Kämpa på och många kramar. 🙂
  Håller med Peter, vi är fler som slänger lystna blickar än stenar!

 12. Skaffaren says:

  Jag blir också förbannad när jag läser detta.
  På Godsmagasinet sitter rutorna uppe under taket, det har inte hindrat de lokala frigolithuvudena från att panga ett par stycken.
  Sedan vill jag bifalla och applådera att du tar upp synen på handlare gentemot samlare. Jag har skippat att engagera mig i alla grupper som finns då jag finner attityden jobbig och ibland rent av stötande.
  Lycka till framledes med både det ena och det andra 🙂

 13. Tror det var en förberedelse för inbrott. Några andra butiker har råkat ut för samma sak och sedan på natten har det blivit inbrott.

 14. Det var de bästa ord jag sett och hört på länge Carin! Du har sammanfattat allt som jag egentligen ville ha sagt, tack!

 15. Tack för alla goa ord, de värmer och gör mig glad och gör det även lättare att samla kraft igen! Har också börjat tröttna på allt snack om “handlare” och “samlare”, tror dock inte att de flesta som uttrycker sig så här har en susning om vad det innebär att ha ett eget företag.

 16. Åh vad synd att du behövde vara med om detta! En en onödig och nödvändig utgift att byta en klirrad ruta till en butik. Få förstår nog vilken stor utgift det är för ett litet företag. Jag är också medlem i många facebooksidor och har hört knirret och knarret om handlare. Jag tror att det till stor del handlar om svartsjuka. Många skulle nog vilja livnära sig på att köpa och sälja retro men förstår inte hur mycket jobb det handlar om. Kämpa på!

 17. Tack Susanne! Ligger nog en del sanning i det!

 18. Anna says:

  Tänk att vissa folk har svårt med ditt & mitt!
  Kämpa på & lycka till!:-)

 19. Katrin says:

  Jisses vad meningslöst!
  Har svårt att förstå personer med förstörelse lusta… Gå hem och slå sönder dina egna fönster i såfall!
  Angående handlare kontra samlare så är det kanske så att många samlare känner konkurrans med tanke på att många själva säljer och oxå är angelägna att tjäna en hacka…
  Kämpa på Carina! Du har en jättemysig affär!
  Kram på dig!

 20. Tack Katrin! Alla heja-rop stärker mig!

 21. Så onödigt!
  I helgen när jag var på auktion tänkte jag faktiskt just på hur “folk” ser på handlare. Det är ungefär samma människor på alla auktioner jag går på och visst märks det av att handlarna inte är så populära där. De snackas skit om att de köper “för mycket” osv. Jag har i dagsläget en enskild firma (inom ett annat område) och vet hur tufft det är att driva eget. Men jag drömmer ändå om att en dag gå från samlare till handlare, men det finns en sak som skrämmer mig lite och det är just att automatiskt bli illa omtyckt (eller mindre omtyckt iaf) och stämplad som girig, vilket jag tror många faktiskt blir… Kämpa vidare och låt inte dumt folk knäcka dig.

 22. Det lustiga är att massor av “samlare” även är storsäljare, men att de då säljer svart och inte betalar en spänn i skatt såsom vi “handlare” gör!

 23. Anna says:

  Nej usch vad trist! Kämpa på!

 24. Anna says:

  Och på tal om handlare så är det sällan handlarna faktiskt kan snuva en på något man verkligen vill ha på auktion eftersom de måste ha ett saftigt påslag (oftast berättigat) när de ska sälja och därmed måste köpa till bra pris. Skulle handlare köpa till marknadsvärde blir det svårt att sälja vidare. Jag gnäller ibland på “handlarna” jag också men min dröm är så klart att själv bli en i skaran 😉 Det är bara avundsjuka! 😉

 25. Carin says:

  Min far drev i många år ett par av Malmös McDonalds-restauranger. Ett antal födelsedagskalas fick avbrytas pga bombhot eller rånförsök. Det krossades rutor, ena personalrummet sprängdes med en molotovcocktail (tack och lov var ingen där!) och det klottrades saker om vilka svin det var som jobbade på restaurangerna eller att alla var onda kapitalister och kunde åka hem till USA.

  Min far fick Malmö kommuns mångfaldspris för sitt arbete, han hade personer med utvecklingsstörning, långtidsarbetslösa, unga fd småkriminella m.fl. anställda. Var kan dessa grupper “lätt” få jobb idag?! Om inte på mindre företag där man kan se till hela människan och vågar sig på att ge någon en andra chans. Ett tag var de uppe i närmare 25-30 nationaliteter som jobbade där. Men utåt var vi kapitalistsvin. De som förstör för småföretagare anar inte vad de gör och hur mycket de kan förstöra. De anställda har rätt till sina löner så det slutar ju med att ägaren får dra ner sin lön till ibland ingenting en månad med krossade rutor.

  Nu har jag också gnällt 🙂 Den krossade rutan drog fram minnen…

 26. Nej det stämmer Anna!Jag kan ju aldrig konkurrera med de privata samlarna, de sakerna skulle aldrig att gå att sälja i butiken eftersom priserna skulle bli för höga.

 27. Någon vecka innan min ruta pangades, så råkade en granne ut för samma sak, plus att hon fick inbrott under natten. Denna granne har i dag fått samma ruta pangad igen plus att de andra rutorna har blivit fullständigt sönderrepade. Jag förväntar mig nästan att det snart ska klirra hos mig igen…

 28. Flak says:

  Fy så tråkigt och Dyrt ionödan!!! sånt är inte kul

Leave a Reply

preload preload preload