Nov 01

När man hittar snygga stolar vars klädslar ser ut så här, blir man kanske lite tveksam. Smutsiga, trasiga och allmänt snuskiga. Dock behöver man inte vara superhändig för att klara av att klä om en enklare matbordsstol själv.

Om stolen saknar så kallad ram, kan man om tyget inte är för trasigt sätta nytt tyg ovanpå. Eftersom dessa stolar har nedfällningar i hörnen och det skulle bli för tjockt med dubbla tyger, måste jag ta bort det gamla tyget.

 

Med en vanlig skruvmejsel kan du enkelt få upp de små nubben,  97 stycken fanns på denna stol…

 

Släta ut den gamla klädseln och lägg ovanpå det nya tyget och klipp ut. Klipp gärna med “gott mått” så att du har några cm tillgodo, dessa kan du antingen vika in eller klippa bort om det skulle behövas. Tänk på att välja ett kraftigt tyg som klarar slitage när du ska klä om dina stolar. Glöm inte kontrollera hur skumgummit under tyget ser ut. Är det väldigt nött, nedsuttet eller lite smuligt så bör det bytas ut. Denna stol som jag visar hade ett skumgummi av hög kvalitet och behövde inte bytas ut.

 

Det du behöver nu är en häftpistol, eller så kan du välja att använda nubb och då behövs bara en hammare.

 

Jag valde att använda häftpistolen och sedan lite nubb som förstärkning i hörnen. När du börjar fästa fast tyget ska du tänka att du fäster det i “kryss” eller “fyrkant”. Du börjar alltså mitt på alla sidorna och spänner fast det med nubben eller häftpistolen. Har tyget stadkant eller är ett tyg som inte “löper” upp, behöver du inte vika in kanten. Annars viker du in en bit av kanten så att det blir snyggt. Hörnen sparar du till sist.

 

 

När du kommer till hörnen så kan det vara bra att se på det gamla tyget hur det varit vikt, försök göra på samma sätt. Glöm inte att spänna tyget ordentligt och just i hörnen måste du ha många häftklammer eller nubb för att det ska hålla riktigt bra.

Om stolsramen har lite skav och slitage så ta med ett fint sandpapper och slipa. Olja därefter in med teakolja. Sen kan du sätta på den nyomklädda sitsen.

Så här ser de två stolarna ut som jag hunnit klä om, har två kvar innan jag är färdig med projektet. Även om det är en del jobb och att man hinner svära några eder innan projektet är klart, känns det gott att få vara stolt över sig själv!

Just dessa stolar var extra kul att klä om eftersom de kommer från Troeds, Nils Jonsson och att de har ett namn – Garmi!

Välkommen att besöka min webshop precis en sån

eller min sida på Facebook!

One Response to “Att klä om stolar”

  1. Gila says:

    Snyggt där!

Leave a Reply

preload preload preload