Oct 02

En kvinna kom till butiken och sålde en samling av Hjördis Oldfors vackra serie Poäng. Hon hade samlat den till sin mamma på 50-talet och nu levde mamman inte längre och kvinnan ville inte behålla samlingen.

Delarna består av ett stort fruktfat, en stor och en mindre båtformad skål, ett mindre fat och en vas vilken tyvärr har fått en nagg. Alla de andra delarna är oanvända och har endast stått i ett “finskåp”.

Serien heter som sagt Poäng och formgavs 1956-58. I serien finns det totalt 12 stycken olika delar, varav en är en golvvas.

Hjördis Oldfors arbetade på Upsala Ekeby under åren 1952-59 och hennes formgivning sålde stort. Hon formgav även flera olika serier för Åhlen & Holm och Turitz & Co.

De båtformade skålarna är jag riktigt förtjust i! Hade jag inte vetat lite om formgivning så hade det varit lätt att gissa på 80-tal, åtminstone då det gäller färgerna.

Ni som vill läsa lite mer om Hjördis Oldfors och hennes formgivning kan kika in på bloggen Upsala Ekebysamlarna, där det finns mycket fakta och många vackra bilder om bland annat Hjördis Oldfors!

Välkommen att besöka min webshop precis en sån

eller min sida på Facebook!

4 Responses to “Hjördis Oldfors Poäng Upsala Ekeby”

 1. RETROknoppen says:

  Oj, vilka svarta karameller! *ler*
  Mönstret är verkligen smakfullt med de färgglada prickarna. Kan tänka mig att golvvasen måste vara en riktig skönhet. Något att spana efter,,,

 2. Peter says:

  Roligt att du får in UE-keramik!! Alltid uppskattat!!

  “Poäng” är en trelig serie, vilket i och för sig gäller det mesta som Hjördis Oldfors låg bakom. Jag gillar också formen på skålarna, även om jag nog är mer svag för den andra varianten på dekor i “Poäng”. Har en sådan som vi fått via min frus mormor. Visar den här:

  http://www.upsalaekeby.blogspot.co.uk/2009/04/3-x-hjordis-oldfors.html

  Ha det gott!

  / Peter

 3. Lybtar says:

  Wow. jag har inte sett denna tidigare. Vilken fin serie.
  Kan gott hålla med om 80-talet, färgerna känns verklligen som om de skulle passa in där.

 4. Har inte heller sett den förr men jättesnygg!

Leave a Reply

preload preload preload