Sep 07

Lampan Semi Pendel är formgiven av Claus Bonderup och Thorsten Thorup för Fog/Mørup i Danmark 1967. Just denna lampa är en av min favoriter och vi har haft dem i flera av våra lägenheter. Nu har jag fått in tre stycken i olika storlekar i butiken med diametern 60 cm, 47 cm och 38 cm.

Ni får ursäkta den dåliga bilden, men det var i stort sett omöjligt att få med alla tre på samma bild.

När det gäller dessa lampor så dryftas det ofta vilka som är original eller inte. Saken är den att i början av 80-talet så köpte Ikea licensrättigheterna för tillverkning av dessa lampor. Att kunna skilja dessa från dem som tillverkades i Danmark är omöjligt såvida det inte finns en etikett kvar. För mig är de lika äkta oavsett om de tillverkats i Danmark eller Sverige. Det man däremot ska se upp med är kopior. Man ska vara noga med att kolla övergången från själva lampan till sladden. Originalet är i ett stycke och smalnar av och blir en del av sladden vilken ska vara tygklädd. Takkoppen ska ha samma form som Pendeln, konisk. Det är dock ovanligt att dessa takkoppar finns kvar eftersom de vittrat sönder med åren.

Lampan vann Industridesigns tävling vid Royal Danish Academy of Fine Arts 1967.

Välkommen att besöka min webshop precis en sån

eller min sida på Facebook!

4 Responses to “Tripp Trapp Trull av Semi Pendel”

 1. Katrin says:

  Om jag inte är ute och cyklar, har jag för mig att orginal lampan är betydligt tyngre än IKEAs ?!?

 2. Lybtar says:

  Vi har letat sådan, men har väl varit lite hmmm, ekonomiska. Så det har inte blivit ngt köp.
  Kan inte låta bli att titta extra länge på brickorna som står uppställda bakom i hyllorna. Va snygga de är.

 3. Daniel says:

  Jag har en sådan, en svart i 47cm som jag fick leta efter lääänge och så en vit 26cm som hängde i huset vi hyr och som jag nu tagit över (ja, lampan alltså).
  Vad jag förstått så finns de “danska” bara i måtten 26, 47 och 60 centimeter.
  Det här vet jag inte, men jag misstänker att IKEA inte sålde de i krom och mässing utan bara svarta och vita?

 4. Eva Holst says:

  Köpte en semipedel på 1974 alltså original. Toppkoppen mot taket ska vara konisk men inte lika spetsig som själva lampan.

Leave a Reply

preload preload preload