Aug 25

I somras när jag var på besök hos min svägerska i Vänersborg hittade jag detta sideboard i teak. Vi lyckades med konststycket att få in den i bilen som redan var fullproppad med loppissaker samt hund. Sidebordet var så otroligt skadat, skitigt, fläckigt och förstört att jag hade små förhoppningar om att få fason på det. På bilden här har jag redan hunnit skruva loss ben och tagit bort lådor och dörr. Det syns dåligt på bilden hur skadad skivan är, men där är bläckfläckar, brännmärken, vattenskador och repor över i stort sett hela skivan.

Här ser ni en närbild.

Det svåra när man ska slipa ner en teakmöbel är att veta hur tjock faner som sitter på. Därför är det mycket viktigt att använda ett fint sandpapper ex kornstorlek 180, när man börjar. Efter hand kan man kanske gå ner till 120 när man blivit bekant med träet. Jag använder alltid excenterslip när jag renoverar större möbler och vanligt handslippapper till detaljer och svåråtkomliga ställen. Som avslutning slipar jag över allting för hand med ett riktigt fint sandpapper, ex 240.

När man slipar blir ytan rejält mycket ljusare, men det blir annorlunda sen när den oljas in.

Den oljan jag använder kommer från danska Faxe och heter Bordplade olie.

Häll på rikligt med olja och polera in i trät, låt stå i ca 20 minuter och därefter torkar ni bort överflödet med en trasa. Tänk på att trasor indränkta med denna olja kan självantända, blöta därför ner dem innan ni kastar dem i soporna.

Ställningen och benen till sideboardet är i matt svart och benen har avslut med mässingsskor. Mässingen var inte putsad på säkert 50 år och tog lika lång tid att få lyster på som det tog att slipa… Den avskavda svarta färgen har jag bara bättrat på.

Det enda som var i ok skick var de fem lådorna, dock var de rejält smutsiga så de slipade jag av lätt för hand.

Skjutdörren är även den svart, men jösses som den såg ut! Sprutlacka har jag aldrig gett mig på, så därför fick en god vän göra det.

Att resultatet skulle bli så här fint, hade jag aldrig trott när jag gav mig på denna renovering.

Den är så fin, att den får stanna här hemma hos oss!

Har fått veta av min bloggarkompis Jan Johansson med bloggen Form 55, att sideboardet kommer från Troeds i Bjärnum och heter 222. Fantastiskt kul att veta dess urprung!

Välkommen att besöka min webshop precis en sån

eller min sida på Facebook!

17 Responses to “Att renovera ett sideboard i teak”

 1. sara says:

  Jisses vad snyggt det blev! Nu fick jag inspiration att försöka mig på min lilla hallmöbel i teak!

 2. Anta Snaque says:

  Som ett vackert smycke!

 3. Oj vad snyggt det blev. Förstår att du vill behålla den. Inspirerande att se hur fin en sliten möbel kan bli!

 4. Lybtat says:

  Åh wow, tack för infon. Vi behövde detta inlägg då vi har ett bord som behöver fixas till.
  Kul att Jan kunde hjälpa till med namnet. Alltid roligt att få ny info.

 5. LOPPISTAN says:

  Wow, så snyggt! Bra jobbat och bra fyndat!

 6. Vad snyggt det blev! Och vilket bra inlägg, perfekt för mig som ska fixa till ett sidebord som jag fått från pappa och som han köpte i slutet på 60-talet.

 7. Anna says:

  Wow så snyggt det blev! Riktigt kul att se! Förstår att du behåller det 🙂

 8. Jocke says:

  Riktigt snyggt. Överhörde en konversation om att man kunde använda svinto och dra längs ådringen för att bli av med fläckar (troligen mindre).
  Något du eller någon annan provat? Vet inte om jag törs testa….
  //Jocke

 9. Det finns många sätt att renovera på och jag känner till sättet med Svinto, men har inte testat det själv.

 10. Linda says:

  Åh så fint det blev, väl värt allt slit! Och självklart ska du få njuta av den här godbiten själv efter att du tagit så bra hand om den!
  Och nu blev jag inspirerad att pyssla om mina små godbitar här hemma med. Men jag börjar nog med att slipa för hand, för säkerhets skull.

 11. Inspirerande inlägg! Blev supersugen på att renovera en teakmöbel (om jag hade haft nån). Förstår att du behöll mästerverket själv. bra jobbat!

 12. Lone says:

  Vilken skillnad det blev och så otroligt snyggt resultat! Jag är imponerad och väldigt inspirerad.

  Får jag fråga: ger Faxes Bordpladeolje en tålig yta? Jag har själv lite teakmöbler, som behöver fräschas upp, men eftersom vi har små barn i huset, måste vår matbord i teak kunna tåla vattenglas, spillt köttfärssås och sånt. Men efter vad jag förstått är en oljad yta inte särskilt tålig, utan får lätt fläckar från allt möjligt. Innehåller denna Faxe olja även vax/lack eller…?

  En annan fråga: hur får du mässingskorna att bli så fina? Vilket medel använder du och är det bara putsmedel, trasa och “knofedt” (vet ej vad det heter på svenska) som gäller eller har du andra tricks?

  Älskar din blogg och läser med glädje alla dina inlägg, tack för att du delar med dig!

 13. Om du vill ha en riktigt tålig yta så räcker inte olja utan du måste lacka! Mässingsdetaljerna har jag putsat upp med vanligt putsmedel för mässing.

 14. Daniel says:

  Riktigt snyggt. Jag har själv kommit över en sideboard från Troeds (en större variant) som nu behöver fixas till. Precis som din har den svarta detaljer som behöver bättras på. Använde du dig av någon särskild färg? Tack på förhand.

 15. Jag minns faktiskt inte riktigt vilken färg jag använde, bara att den var halvmatt.

 16. Rebecca says:

  Hej! Vad snyggt det blev! Jag har en teakmöbel (skåp) som har fått sig en ytlig med bredare repa på framsidan. Tror du att man måste slipa ned hela möbeln för att renoveringen ska bli snygg, eller räcker det att slipa närmast repan och sedan olja in hela möbeln? Vore SÅ tacksam för svar 🙂

 17. Du kan inte bara slipa repan, det blir fult. Du kan däremot prova att slipa ner endast den sida på möbeln som blivit skadad. Det kommer att bli skillnader i färgen på träet, men prova! Lycka till!

Leave a Reply

preload preload preload