Aug 03

I går läste jag en krönika av Julia Svensson i Dagens Nyheterkultursidorna och jag måste säga att jag blev lite förbryllad. Hon menar att loppisen är död och att det inte går att göra några fynd längre. Julia Svensson borde kanske först ha rett ut begreppet fynd och vad hon menar med det. Är det fynd med affektionsvärde eller är det fynd med penningvärde? I båda fallen är det ju högst personligt beroende på kunskap och samlarområde. I sin artikel skriver hon först drömmande om hur hon förr i tiden kunde finna fynd i form av gamla ylletröjor eller speglar med renoveringsbehov. Medan hon i slutet av artikeln ondgör sig över loppisgerillan som släpar iväg med teakmöbler som fraktas till designbutiker i Stockholm. Så riktigt vad det är hon saknar på dagens loppisar förstår jag inte, är det ylletröjor eller teakmöbler, för teakmöbler verkar det ju finnas gott om eftersom loppisgerillan bär iväg dem. En sak vet jag dock och det är att det duger inte att komma släntrande tjugo minuter efter start på en loppis…

Själv har jag tillbringat en vecka i vackra BorrbyÖsterlen och hunnit med att besöka många loppisar. Jag kan också säga att jag och min man har funnit så många saker, att vi inte kommer att kunna få med oss allt i bilen till Malmö i morgon. Då måste jag även tillägga att vi befinner oss på Österlen i slutet av sommar- och loppissäsongen då mycket är utgallrat och sålt.

Första loppisen vi besökte hittade vi en fin plåtburk, en ljuslykta Ofir från Ateljé Lyktan med extraglas samt två söta Hummelfigurer som salt och pepparkar.

 

Vid nästa loppis/retrobutik vi besökte, köpte jag detta vackra blombord och vägghylla.

Även två lampor inhandlades som jag ska sy nya överdrag till.

 

Den tredje loppisen vi besökte tillbringade vi flera timmar på och damen som ägde den var otroligt trevlig. Allt som hon sålde gick till en hjälporganisation. Jag köpte en del till kommande julförsäljning, julgran, kakformar, Boda ljusängel och Signe Persson-Melins glöggmuggar. Även en vas av Mari Simmulsen, en Kockumskanna, Bouquetglas av S P-Melin, teakbrickor, plåtbricka och textil. Även en orange filtad korg och några köksredskap fick följa med. Nästa bild visar också saker vi köpte där, två mormorsplädar, en kavel som jag saknat länge, en korg som kan vara bra att ha och ett fat i mosaik.

 

När jag satt och njöt i trädgården åkte min man iväg på en liten tur och kom hem med ett gammalt dunvar, två Kekkeritglas, två tryckta juldukar och en lampa med teakfot och en skärm som jag ska sy nytt överdrag till.

 

I onsdags var vi på en loppis och hittade två huvuden som jag ska använda för mina solglasögon, ett stort överkast i frotté som jag ska sy badlakan av, en taklampa med en snygg fästanordning i teak, en glasburk, en ful bricka i plåt och en Boda Nova ljuslykta.

 

I onsdags köpte jag också detta snygga hallset i teak.

 

Sist vill jag visa det jag är mest glad över, en lampa i gigantformat (ca 120 cm hög) med originalskärm från 60-talet. En fräckare lampa får man leta efter!

 

Sist vill jag tacka bland annat Antikrundan för att de genom sina program informerar människor i vårt land om att det kan finnas värde i deras saker som står och skräpar i förråd, garderober och på vindar. Hade inte denna information nått fram, hade mycket mer av våra älskade retroprylar eldats upp eller hamnat på soptippen. Jag vill också passa på att tacka alla loppisnördar, eller det är kanske dem som Julia Svensson kallar loppisgerillan, för att de ägnar så mycket av sin tid till att leta upp alla dessa härliga saker och att sedan undersöka ursprung mm. Jag tror nog att jag själv tillhör den riktiga loppisgerillan eftersom jag försöker försörja mig på mitt stora intresse. Dock campar jag inte utanför loppisar, jag brukar aldrig vara otrevlig mot dem som hinner före till ett fynd och det händer många gånger att jag går tomhänt från en loppis. Det jag däremot inte gör, är att tappa modet om att kunna finna ett fynd på nästa loppis jag besöker, för det vet jag att jag kommer att göra!

Välkommen att besöka min webshop precis en sån

eller min sida på Facebook!

16 Responses to “Loppisen lever och är älskad!”

 1. Mycket bra skrivet =)

 2. Jesper says:

  Hej och Tack för ett jättebra inlägg!
  Kan inte annat än att hålla med dig om vad du säger.
  Personer som säger att de aldrig gör några fynd, är nog kanske inte ute så ofta på loppisar. De är säkert sällan i tid till de öppnar heller. Visst gör jag ofta fynd som jag själv anser att de är. Kanske inte i ekonomiskt bemärkelse, utan mer något som jag gillar och kan tänka mig att inreda vårt hem med.
  Ibland hittar man fynd som är av ekonomiskt värde och då har jag oftast varit där innan de öppnat för att verkligen kolla om man kan fynda något.

  Har också spenderat några dagar nere i Skåne och de finns ju mängder med loppisar överallt. Inte besökt så många, men har ändå fyndat! Iallafall i mina ögon:)
  Finns ju så stort utbud och smaken är ju så olika så jag tror att de flesta kan fynda även om det är sent på säsongen.
  Man kanske inte hittar den där figuren man söker av Lisa Larson eller något av Stig Lindbergs alster, men man kanske hittar det där retro eller shabby chica som man verkligen gillar.

  Själv hittade jag flera jätteläckra tyska vaser som jag inte visste att jag behövde;)

  Visst kommer alla att fynda! På ett sätt eller annat.

  Fortsatt Trevlig sommar från Jönköping

 3. Yvonne says:

  Oj!
  Jag som tycker att det aldrig varit så mycket loppisar som i år!!!
  Det är ju loppis överallt, i allas garage etc.Vilket är underbart och visst gör man fynd men det har blivit lite svårare, men det gäller ju mig eftersom det är fler som vill ha samma saker som mig just nu 😉

  Fin fynd ni gjort!

 4. Gunnel says:

  Dagens Nyheters tyckare ska man inte ta på allvar. Hon kan ju ha rätt i att man inte hittar så många gamla ylletröjor längre, men hon har totalt fel i att loppisen är död. Den lever och är populärare än någonsin.

 5. AL says:

  Mycket bra skrivet! Jag kommer aldrig ta journalister som säger att saker är “ute” eller “döda” på allvar. Som regel har dom inte en aning om vad dom pratar om. Hurra för loppisarnas fortsatta leverne och alla fynd man kan göra!

 6. Jag håller med AL, hon visste nog inte alls vad hon pratade om 🙂

 7. Gila says:

  Tack för ett verkligt inlägg om den levande loppisen! 🙂

 8. eli says:

  Hear, hear!

 9. Skaffaren says:

  Skåne har många loppisar, fler än någon annanstans tror jag.
  Jag har fyndat mycket de senaste veckorna trots att det borde vara “urplockat”.

 10. Andreas says:

  Det värsta hotet mot nöjet med loppis är inte att det är fler som handlar och har trevligt. Däremot blir ju mer och mer av det som säljs “Made in China” eller slit-och-släng från IKEA… Spånskivorna i de flesta möblerna tål ju knappt att fraktas till en loppis =/

 11. Anta Snaque says:

  Bra inlägg! Vad jag kallar fynd kanske inte är det för någon annan. Vi faller för olika saker och tur är det. Om jag hittar något som gör mig lycklig och nöjd och till ett pris jag kan acceptera då anser jag att det är ett fynd. Det behöver inte alls ha med det ekonomiska värdet att göra.

 12. Carrot says:

  Så bra inlägg! Tur att det är olika trender som gäller, det som är dyrt idag kan vara billigt i morgon och tvärt om. Helt underbart att fler återanvänder prylar och jag hoppas att kommunerna i Sverige tar sitt ansvar och fixar rum i hyreshusen där alla kan lämna prylar som övriga hyresgäster får ta i stället för att allt hamnar i olika “grovsopor”.

 13. Det önskar jag också! Ett ställe där man kan få ställa saker man inte behöver längre men som andra kan få glädje av. Jag avskyr slit och släng!

 14. Linda says:

  Helt rätt Carina, bra inlägg och härligt att du dessutom ger bevis för hur mycket fint man kan hitta! Visst är det så att det blivit populärt att gå på loppis och att det är många fler som gör det – men det har ju också lett till att det poppat upp många fler loppisar överallt nu när det finns en så stor efterfrågan!
  Och det har väl i alla tider varit så att handlare varit duktiga på att stå längst fram i kön innan loppisar öppnar (om de inte lyckas ta in sig redan innan) men att det är först nu som allmänheten börjat tänka på det mer. Är det någon som det är synd om så är det väl i så fall handlarna som numer fått så stor konkurrens av den alltmer kunniga “breda massan” som också börjat köa långt innan loppisarna öppnar för att kunna göra de bästa fynden. Loppisen lever och frodas som aldrig förr!

 15. HG says:

  LOPPISEN LEVER VISST!!!!! Vi har haft en loppis för fjärde året i rad nu, och det är en sån där loppis man kan fynda på. Det är så att folk lämnar in till oss, utan att få betalt för sakerna, och pengarna från försäljningen går till barnfonden. Ja hos oss har många gjort fynd, och det gör att de kommer tillbaka, tar med sig vänner, följer oss på facebook o.s.v. Men jag kan hålla med om att vissa som kallar sig för “Loppis” har priser som liknar antikaffärer. NÅgra har handlat hos oss och dedan ökat priset med över 600%. En loppis innebär väl att man ska fynda. Hos oss kan man köpa keramik, porslin, teakmöbler, Stig Lindberg, Lisa larsson, string mm mm för nån eller ett par tjugor. Det är loppis det!

Leave a Reply

preload preload preload