Jun 28

I början av 1900-talet var Elsa Schiaparelli (1890-1973) en av de absolut största modeskaparna. Många av hennes ideér lever än idag och anses som självklara – axelvaddar, knalliga färger, syntetmaterial, samarbete med konstnärer mm.

Elsa Schiaparelli föddes i Rom men kom av olika anledningar att bo i både USA, Frankrike och England. Hon hade en stark känsla för humor och det lite absurda och samarbetade med många av dåtidens största konstnärer. Salvador Dali var en av dessa konstnärer och tillsammans skapade de bland annat skohatten.

 

Elsa Schiaparelli var otroligt framgångsrik även med sina parfymer. Nästan alla hennes parfymer börjar på bokstaven S och den mest kända är parfymen Shocking. Flaskan till Shocking var formad som en kvinnlig torso och runt halsen hängde ett måttband. Flaskan var inspirerad av den kurviga skådespelerskan Mae West, som var både vän och en storkund. Förpackningen till parfymen var i färgen Shocking Pink, vilken var Elsa Schiaparellis signaturfärg.

Anledningen till att jag bloggar om detta är att jag köpt på mig ett lager med parfym från 1960/70-talet och vetgirig som jag är, vill jag ta reda på fakta om alla dessa dofter från då.

Några av lådorna som jag köpt är just en Elsa Schiaparelli-parfym men namnet “S”. Den lanserades 1928 och relanserades 1961 då troligtvis mina parfymer blev tillverkade. Parfymen “S” beskrivs som bittersöt, med en bas av lilja och hyacint.

När jag skalade bort plasten från kartongen och öppnade den wellpappsklädda kartongen fann jag detta. Invirat i konstfullt vikt silkespapper, visade sig parfymen “S” för första gången på kanske 50 år!

 

Här ser ni den chockrosa förpackningen innan jag öppnade den.

 

När jag sökt information om mina parfymer så har jag hamnat på olika websidor i hela världen. Det finns föreningar, bloggar, försäljningssidor och forum för vintageparfymer där de kan vara inriktade på enbart miniatyrflaskor eller parfymer endast från en speciell tillverkare, eller bara på de tomma parfymflaskorna. Tydligen är alla lite “finare” parfymers flaskor märkta med företagets logga och oftast är de formgivna av någon känd person.

 

De parfymflaskor jag köpt in med parfymen “S” är märkta i botten av flaskorna i relief med Schiaparelli. Även korken är konstfullt utformad.

 

I går blev jag till och med medlem på ett engelskt forum för vintageparfym, vart ska det här sluta…

 

Välkomna till min webshop och butik precis en sån!

Kika gärna in på min Facebooksida också!

 

 

 

6 Responses to “Elsa Schiaparellis parfym “S””

 1. AL says:

  Det här är jättespännande tycker jag. Du får skriva hur många inlägg som helst om det här ämnet. Har alltid gillat parfymflaskor. Programmet “Stil” på P1 har ett program om Elsa Schiaparelli om du vill höra mer om henne. En stor ikon inom mode.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2794&artikel=5073759

 2. Ahh tack så jättemycket för tipset, ska absolut lyssna!

 3. Mimmi says:

  http://pojkfroken.blogspot.se/
  Parfymintresserad ung man nom nog vill komma i kontakt med dig!

 4. Pojkfröken says:

  Hallå! Jag blir eld och lågor av detta och vill veta mer mer mer om parfymerna du hittat och vad mer som finns att få tag på via din “källa”. Maila mig så kan vi diskutera mer, adressen finns på min blogg.

 5. Mimmi says:

  Ha!
  Jag visste det!
  Kan inte jag som läser båa era bloggan åtminstone få en slängkyss i förbifarten?
  /Mimmi

 6. Mimmi du får en stor kram av mig! =)

Leave a Reply

preload preload preload