Jun 26

Nu undrar ni kanske vad jag håller på med – bloggar om parfymer och tvål!? Nu är det så här, att jag går igång på mycket som jag köper in till butiken. Jag vill alltid veta mer, ta reda på fakta, veta historien bakom. Det spelar faktiskt ingen roll om det är en stol, en leksak, ett glas, en textil eller en parfym, det viktiga är att det finns en historia att leta rätt på. Det är barndomens detektiv som vaknar till liv inom mig.

I grossistlagret som stått orört sedan 1970-talet fanns det en hel del parfym som jag inte kunde motstå. Jag kan ingenting om parfymer och använder inte ens parfymerad tvål, men jag tycker ändå att dessa konserverade dofter från då är vansinnigt spännande. När jag nu har börjat söka fakta på nätet om dofterna jag köpt in, har jag hamnat i världens alla hörn. Jag har upptäckt mängder av bloggar, klubbar, föreningar, affärer med mera som bara sysslar med vintageparfymer, alltså sådana som jag just nu har i min ägo.

Företaget som producerat denna parfym heter Myrurgia och är spanskt. Det grundades 1917 av  Esteban Monegal Prat (1888-1970). Han var egentligen professor i skulptur, men vid faderns död var han tvungen att avbryta denna karriär och ta över familjeföretaget. Hans konstnärliga ådra gjorde att han bad kolleger och vänner om hjälp med att marknadsföra företaget. Han valde de bästa katalanska konstnärer och fotografer för att utforma sina flaskor, etiketter och annonser, bland annat René Magritte. Det dröjde inte länge förrän företaget blev ledande inom den spanska parfymerimarknaden och det första företaget att koppla parfym till mode.

 

Alla parfymerna jag köpt in ligger emballerade i plasthölje, kartong och därefter i papper. Det är endast exemplaret som jag fotograferat som tagits ur sin förpackning. Visst är det spännande med tid som konserverats!? Just denna parfymen Clavel de Espana doftar otroligt mycket kryddnejlika.

 

Myrurgia har även gjort tvålen Lavenda som jag sålt i webshopen och i butiken sedan i höstas.

 

De flesta, även sådana som jag, som inte kan någonting om dofter, känner nog igen Maja. Man kan nog utan överord säga att Maja är en kultförklarad doft som lanserades år 1921 av Myrurgia. Oftast är de försedda med en flamencodansös på framsidan och färgerna går i rött, svart och guld.

 

Ja så här långt har mina efterforskningar nått, snart kommer det mer dofter med mer fakta. Här ser ni de dofter jag köpt på mig.

Välkomna till min webshop och butik och till min sida på Facebook!

2 Responses to “Myrurgia och Esteban Monegal Prat”

  1. Anta Snaque says:

    Vilken skatt du har hittat! Just nu önskar jag det fanns doftbloggar. Bokstavligen!

  2. Jag får väl sända över ett doftprov till dig. =)

Leave a Reply

preload preload preload