Feb 25

Denna bloggutmaning gick ut på att visa ljusstakar och här visar jag de som jag använder mest här hemma.

Först ut är mina åtta Festivoljusstakar av Timo Sarpaneva, de är tända varje kväll. Jag har visat dem förr och här kan ni läsa mer om dem – Festliga Festivo

 

Nästa favorit hemma hos oss är Gunnar Anders ljusstake från Ystad Metall. Den står högst uppe på hyllan bland allt vårt gröna glas.

 

På vårt soffbord står tre ljusstakar helt i glas och de är av Vicke Lindstrand och heter Saturnus. Alla tre är dessutom signerade.

 

Sist måste jag bara få visa er en ljusstake som jag kallar för “åskljusstaken”. Det är en liten ljusstake  i metall med en inbyggd hållare för en tändsticksask. En sådan skulle min mor haft när jag var liten. Det är så att jag är uppvuxen på landet och när det åskade där så hände det ofta tråkigheter i form av dödade djur, gårdar som tog eld, strömavbrott osv. Av den anledningen så väckte alltid min mor mig vid åskoväder och så satt vi i vardagsrummet nära ytterdörren med ett tänt ljus på bordet och väntade ut åskan. Min far låg kvar i sovrummet och sov…

 

Här är länkar till några andra bloggare som visar sina ljusstakar:

H55

Prylodesign

Retrotokig

Porslinsbloggen

Länk till butiken precis en sån

7 Responses to “Tänt vare här – Bloggutmaning!”

 1. Skaffaren says:

  Åska och landet är spännande. Här på Ekenäs egendom, det ligger ganska högt,
  har vi brännmärken i parketten.

 2. Gila says:

  Fin fina ljusstakar! Jag har också gjort ett inlägg på samma tema. Trevlig söndag!

 3. Linda says:

  Din Festivo-samling går inte av för hackor!
  Och dina åskminnen kan jag känna igen, även om jag är en stadsråtta. På gymnasiet träffade jag en kille som bodde i en gammal skola i Maglasäte utanför Höör och de gångerna jag var där och hälsade på när det åskade var det samma procedur som gällde, hela familjen med alla hundar och katter satt samlade i vardagsrummet med tända ljus. Lite mysigt ändå mitt i allt det otäcka.

 4. Det är nog många från landet som har sådana minnen som oss Linda. Visst var det mysigt, men också lite skrämmande som barn.

 5. lybtar says:

  Min favorit alla kategorier är ju den lilla åskljusstaken. Hur söt som helst och dessutom riktigt praktisk,

 6. tjoffan says:

  Jag har 11 st Festivos från 1-8. De flesta signerade om även ´slarvigt´
  Jag sätter vid jul röda kulljus i, men passar inte så bra i formen. Första gången jag såg denna stake var i Finland med röda tulpanljus i- mycket vackert. Då tändes gnistan. Man var kan man köpa ljus som passar till och då helst inte röda utan mer neutrala? Måste man kanske åka till Finland?

 7. Har sett att Iittala-butikerna säljer ett liknande ljus i sina butiker.

Leave a Reply

preload preload preload