Dec 11

Det blir fler och fler människor som får upp ögonen för formgivningen från 1950/1970-talet. Är du en av dem? I så fall, varför tjusas du av den tidens formgivning? Handlar det bara om själva formgivningen, eller det finns ett miljötänk med i dina val? Skriv och berätta kortfattat om varför du tilltalas och charmas av gårdagens inredning. Jag vill ha ditt svar senast den 17 december 2011. Den som dras som vinnare får ett presentkort på 300 kr!

 

Vill också passa på att gratulera Annika som vann ett presentkorte på 300 kr för Andra Adventtävlingen! Här kan ni läsa Annikas rim om ett kalejdioskop:

Med denna rulle, minns jag att man skulle
skaka lätt och se vad som skett.
Ett vackert mönster när du riktar den mot ett fönster.
Skaka igen och se vad det blir sen.

Just nu har jag erbjudande till alla som handlar på webshopen! En valfri retrosminkväska  medföljer din order fram till den 20 december 2011 (eller så länge lagret räcker).

12 Responses to “Tredje Advent och tävling!”

 1. Jan Robertsson says:

  Jag gillar form och färger, den många gånger lekfulla designen under dessa år,
  former och kvalitet gick att producera till en rimlig kostnad, under tio år har
  jag möblerat, fyllt skåpen med glas och porslin, monterat belysningar, och
  hängt upp textilier med 50-60-70tal i mitt hem, allt används till vardags och
  har länge fyllt sin funktion och kommer att göra så länge än, det kallar jag
  miljövänliga produkter. Skandinavisk design och kvalitet från 60-talet är
  som en tidlös tidskapsel över en fantastisk period.

 2. Linda says:

  För mig är det känslan som gör det. Känslan när man kommer hem till någon med hemmet fyllt av retroprylar – den varma och ombonade känslan. Och även att det känns personligt. Man hittar små vackra saker här och där, saker med minnen blandat med saker man bara tycker är vackra.
  Att det är miljövänligt och oftast billigt är bara trevliga bonusar.

  Och jag har visst ingen tur med att träffa dig! Var i butiken i torsdags kväll, passade på att fylla på Fulgentin-förrådet lite. 🙂

 3. Attans Linda! Måndag-onsdag är säkraste dagarna om man vill träffa mig. Du får slå en pling innan nästa besök. =)

 4. Ulrika says:

  De vackra linjerna tillsammans med lekfullheten är det som gör att jag älskar design från 50-60 talen. Det var en tid när skönhet och humor fick gå hand i hand så man kunde få en vacker sak och ett litet leende på samma gång :). Jag vill ha ett hem som överraskar och det slutar aldrig denna period att göra. Att det är miljövänligt är en bonus som får mig att må bra.

 5. Bodil says:

  Jag har nyligen börjat titta på, läsa om och köpa en del 50- och 60-talsporslin och har funderat över denna nyväckta fascination. Förutom beundran av fantastisk och formsäker design tror jag att mina skäl är nostalgiska – plötsligt återser jag en tallrik som jag känner igen så väl och inte kan se mig mätt på – det var ju sådana vi åt på i min barndom, liksom kopparna som mina föräldrar drack sitt kaffe ur. Den gången var det de tallrikar och koppar vi använde, långt senare lärde jag mig att de hade namn: Tea, Kadett, Blå Eld, Reffla.

  Alla i vår lilla familj var intresserade av färg och form och när vi på 60-talet skulle köpa nya bestick åkte vi tillsammans till sta’n och tittade och jämförde tills vi fastnade för danska bestick med träskaft, nu vet jag också att de ingår i serien Opus från Lundtofte, fortfarande de snyggaste bestick jag vet.

  Så det är inte främst av miljöhänsyn jag har fastnat för detta – men jag tycker om att föremålen är tidlöst hållbara. Det är också härligt med alla bloggar i ämnet – och köp/sälj på nätet – de gamla formgivarna skulle bara ha vetat hur stor uppmärksamhet – också av nya beundrare – deras verk får tack vare detta!

 6. Johanna Gustavsson says:

  För mig handlar det nog om två saker. Dels är det lite romantiskt och spännande med saker som är gamla, och ha en historia. De har på något sätt så mycket mer boende i sig än den plast/metall/träet de är tillverkade av. Alla minnen av männsikor och deras hem som bor i de små sakerna =)

  Det andra är att formspråket från den tiden är så charmigt. Det är enkelt, men samtidigt käckt och positivt. Rundade former, pasteller, en lekfullhet som är svår att motstå!

 7. Rolf says:

  Det påminner om min barndomstid. en tryggare och mer solidaisk tid än vår då alla hade arbete och framtidstron var stark. Nostalgi och längtan tillbaks betyder denna design för mig

 8. Jojo says:

  Den barndomsvärld man tyckte var ful
  känns numera kultigt cool och kul
  saker gjorda med kvalitet och stil
  har numera både klass och profil
  i stugan numera sparar ju jag
  sånt som kan få värde en dag

 9. Camilla Sandmark says:

  Det är mycket nostalgi eftersom man växte upp under 70-talet.Saker som man förknippar med barndomen och lyckliga tider.Jag gillar färgspråket,designen och det är bra kvalitet på många av sakerna som gör att jag gillar stilen..

 10. Michaela says:

  Jag är intresserad av händelser och inredningar från förr trots att jag föddes på 90-talet. Jag har nog blivit inspirerad av mina mor- och farföräldrars inredningar. Det är så prydligt, fint och så JAG. Har svårt att beskriva varför jag blev intresserad av det men det är mins til av inredning helt enkelt 🙂

 11. Tessan says:

  Jag tycker mycket om 50- och 60-talsstilen. Dels tror jag det är för att det påminner om min barndom då framtidtron var stor. Det är så roligt att känna igen sakerna. Sen tycker jag också att det var så snygga klara färger och ofta enkla former då och jag tycker inte om slit och släng mentaliteten. Så det är bra på många sätt!

 12. nettan says:

  Ute i sista minuten, en halv timme innan tävlingen stängs.

  Jag handlar gärna 60- 70 tals grejer på second Hand mycket för att det ofta går till välgörenhet. Dessutom tycker jag att båda årtalen har en praktisk funktion på många av sina saker. Det blir billigare att köpa gamla ting och det är ett bra miljöval. Ofta finns det inte många kopior av det så det är unikt ofta i sitt slag. “Känslan” i ett gammalt föremål har en helt annan känsla än nya saker.

  anette meg carlsson

Leave a Reply

preload preload preload