Oct 27

Jag tror de flesta någon gång lekt med tanken om en eventuell brand i sitt hem och vad man i så fall skulle rädda med sig ut. Självklart är det ju nära och kära, samt husdjur som blir den första tanken, nästa tanke kanske blir fotoalbum och viktiga papper, men sen då? Det är här min fundering tar sin början. Av alla mina prylar i mitt hem, vad skulle jag rädda med mig? När jag väl börjat tänka tanken så kom genast ett par saker upp, men ju längre tid som jag fick fundera, så växte listan… Därför presenterar jag de saker som jag allra först började tänka på.

Först skulle jag rädda med mig våra “Blomkulor” av Kjell Blomberg från Gullaskruf. De är i och för sig fyra stycken men jag lägger dem i en kasse så räknas de som en sak. Det riktiga namnet på dessa undersköna glasdroppar är det fantasirika namnet KB 63/36 och de är från 1963 och den största av dem är 45 cm hög. För er som vill läsa lite mer om dem kan gå in på mitt antikforum PES och läsa här: Sarpaneva eller Blomberg?

Tyvärr följde det inte med någon bruksanvisning när vi köpte dem om hur man ska hålla dessa rena och snygga, speciellt invändigt…

Nummer två som skulle räddas ner i en kasse av mig, skulle vara våra tre italienska karaffer i rött, orange och vitt. Vissa säger att de kommer från Murano, men troligtvis är de importvaror från 50/60-talet från någon mindre känd glasfabrik i Italien. Just nu har jag en turkos till salu i butiken och på min webshop.

Den tredje saken som jag skulle rädda hade jag tagit under armen. Det är min älskade orangeröda oxe/tjur av Aldo Londi, också den från Italien.

För er som vill läsa mer om Aldo Londi och hans formgivning, kan läsa här:

Mästaren Aldo Londi från Bitossi

Det här blogginlägget var en utmaning från mig till alla mina bloggvänner, ska bli spännande att se vad de andra kommer att välja att rädda med sig!

Andra som bloggat om samma ämne:

Skynda Fynda

Teak och orkideer

Retroprylar

Ljuva 50-tal

Form 55

Dollybird retro

Dahling its vintagy

Skaffaren

Länk till butiken precis en sån

10 Responses to “Hjälp det brinner!”

 1. linisflinis says:

  tipps om rengöring av “glasvaserna”. jummet vatten å en halv diskmedelstablett i som får stå å dra. snurra lite då å då så de inte blit en rand vid ytan på medlet. skölj sedan noga med vatten. lycka till

 2. Tack för tipset! Dock är det svåra att få dem torra invändigt utan att de blir randiga, det är det jag tycker är svårt.

 3. Marie says:

  lite fågelsand i botten och vatten, skaka runt rent som kristall.
  Snurra en dagstidning och ställ den ner i karaff, låt stå 1-2 dagar, vips så suger den upp vattnet!
  Oj vad man saknar STORA Sydsvenskan:)

 4. dessa saker förstår jag att du skulle vilja rädda! oj oj oj, jag hinner inte med i era svängar. hann precis svepa retrodukningen av bordet innan det var dags för nästa utmaning… =)

 5. Kristina says:

  Vilka otroligt fantasieggande saker du visar upp, helt fantastiska.
  Jag vet inte om det är på grund av omgivningen men de ser helt spejsiga ut, alla tre.
  Den första är en som en sci fi dröm. den andra en fantasy och den tredje är vacker som en folksaga.
  Tack för att du delade med dig.

 6. =) Har ställt alla sakerna på vårt sedumtak för fotograferingen.

 7. Retroprylar says:

  Fina saker du rädda, aldo londi tjuren gillar jag skarpt, en sån hade vart fin i vår djursamling 🙂

 8. Ja tjuren är nog den sak jag gillar absolut bäst av mina saker!

 9. Linda says:

  Tjuren är imponerande tjusig! 🙂 Gillar den här utmaningen, har inte hunnit anta den än men ska se om jag kan göra en eftersläpare i helgen i alla fall…

 10. Ja men gör det! Spelar ju ingen roll egentligen om de publiceras samma dag.

Leave a Reply

preload preload preload