Oct 17

Har i flera dagar nu varit däckad i en kraftig förkylning eller influensa, med feber, huvudvärk, snuva, frossa och hosta. Hur mycket jag än tänker på alla andra som har det mycket värre än jag själv, så tycker jag än dock synd om mig själv… Jag har så mycket jag vill göra i butiken med skyltningar, nya saker som ska packas upp, allt som ska fotograferas och läggas ut i webshopen. Dock har jag inget val, utan måste snällt stanna hemma tills åtminstone febern hållit sig borta en eller två dagar. Bredvid min säng på nattygsbordet står allehanda medikamenter i form av Neceril, Panodil, Naproxen, Strepsils mm och när jag ser dem minns jag hur det var när jag var liten och sjuk. Då som nu, så är det alltid jobbigast på natten när man är sjuk. Jag minns de nätter när jag var barn och min mor kom med en krossad Albyl nerrörd i ett glas med vinbärssaft.

Jag minns också alla de gånger när det var svårt att andas och mor kom med den undergörande burken med  Vicks VapoRub.

Den turkosblå salvan strök in på ryggen och på bröstet för att jag skulle bli mindre “trångbröstad” och en liten klick under näsan så att nästäppan skulle lätta. Som lindring kunde jag också bli bjuden på varmt citronvatten med lite honung i eller varm mjölk. Jag vet inte hur mycket det hjälpte, utan det var nog mer omvårdnaden och kärleken som var läkande.

När jag ändå är inne på det här “sjuka” spåret så ska jag passa på att fråga er läsare om ni minns ett medel från barndomen som man fick när man stukat/vrickat en fot eller arm. Jag minns att det var en brun glasflaska med en klar vätska i som luktade starkt. Vätskan hälldes på en kompress som lades över stukningen och sedan lades bandage runt. Minns ni?

Annat jag minns är de eviga kalla skedarna som skulle trycka tillbaka bulor man fått i pannan, aj, aj…

Jag minns också att jag en gång fick en vårta på min hand och jag försökte med alla medel få bort den, men ingenting hjälpte. Då fick jag tipset att stryka en bit fläsk på det och sedan gräva ner fläsket på en hemlig plats. Konstigt nog så försvann vårtan av denna behandling!

Nästa gång jag skriver något så ska det förhoppningsvis vara något om retro och design. Sköt om er och akta er för flunsan!!!

9 Responses to “Attjo – Prosit – Snörvel – Host”

 1. Gila says:

  Krya på dig! Hälsar Prosit som är lite risig, dock inte sängliggande…

 2. Anna says:

  Krya på dig!

 3. eva says:

  minns den bruna starkluktande vätskan, men inte vad den hette just nu, nåt med tinktur. Vrickade vänster fot när jag var 11-12 år, på 1950talet, en kraftig stukning som nog skulle ha röntgats, men…det var smorning som gällde istället, har en knöl där nu.
  40 år senare vrickade jag samma fot i Berlin vid en Kom-Vux-skolresa på väg ner till tunnelbanan då var det stortån som fick en smäll. förträngde värken och gick på foten hela veckan(värktabletter till natten) när jag kom hem var tån svart och jag måste uppsöka läkare, nu har jag en stor knöl på den leden. det är inte enda äventyret med mina tår dom råkar alltid illa ut och när mina barn nån gång sammanstrålar så pratar dom alltid om alla mina brutna tår…

 4. Stackars dig, hoppas du tar det lugnt framöver med tår och andra kroppsdelar! =)

 5. eva says:

  När jag gick ifrån datorn kom det: Arnicatinktur, tillverkas visst fortfarande av växten Slåttergubbe.

 6. Marie says:

  Vick är super! Trodde inte det fanns längre men återupptäckte det på Apoteket för ett par år sedan. Använder det vid förkylningar och slipper den långdragna hostan jag tidigare fick efter förkylning.

 7. Så fort jag mår lite bättre ska jag gå och köpa en burk… att ha beredd inför nästa förkylning. =)

 8. Jag minns samma saker som dig, även plåster med ett gult pulver i, antagligen något bakteriedödande medel, har inte sett det sedan jag var liten. Krya på dig!

 9. Tack snälla du! Har mått så pass bra att jag kunnat vara i affären idag vilket var underbart! =)

Leave a Reply

preload preload preload