Oct 07

1981 presenterade Rörstrand för första gången sedan 1968 en ny servis  för allmänheten i fältspatsporslin – Primeur! Signes tanke med servisen var att uttrycka porslinets fördelar – tunnhet, elegans och precision. Materialet fältspat hade bland annat den fördelen att det var oerhört värmebeständigt och glasyren var i stort sett omöjlig att repa. Det tog två och ett halvt år att utveckla servisen från idé till färdig produkt. Namnet Primeur tyckte Signes man John Melin att servisen skulle hete, detta eftersom det var Signes första servis i porslin. Namnet skulle associeras med vårens första spröda, färska grönsaker – primörer.

Primeur bestod av 30 delar och skulle passa den internationella marknaden. Kaffekopparna gjordes i fyra olika storlekar för att passa både fransmän, amerikaner och tyskar. Kaffekannan gjordes för att passa den tyska marknaden. Färgen på servisen var antingen vit med en terrakottaröd kant, eller streckmönstrad blå med en terrakottaröd kant. En tredje dekor gjorde Signe också men då enbart som kaffeservis och den var med samma dekor som den blå fast i guld.

Varje del i servisen hade Signe strävat att göra så funktionell som möjligt och många av delarna hade flera olika användningsområden. En skål skulle kunna användas både för servering och som gryta (lock fanns separata för köp) eller suffléform. Äggkopparna fungerade även som ljusstakar.

Servisen hade medvetet en mycket enkel dekor, eftersom Signe inte tyckte att färgstarka dekorer fungerade ihop med mat. “Det är maten som är det viktiga och “inramningen” ska göra att maten kommer till sin rätt”…”Tänk er t. ex en blodig rostbiff på en tallrik med rosdekor.”

Den lavendelblå servisen har ett screentryckt mönster med korta, tunna streck. Den består av två snarlika blå toner som ger ett intryck av att dekoren skimrar. De tunna, fina strecken påminner mycket om hur Signe dekorerade sin keramik då hon antingen stämplade eller ristade in mönstret i leran.

Under hänkeln på alla koppar sitter ett elegant R som står för Rörstrand.

Som sagt gjorde Signe tre olika dekorer för sin servis Primeur, där den gemensamma nämnaren var den terrakottafärgade randen. Dock tog sig Rörstrand efter hand friheten att dekorera servisen med en uppsjö olika dekorer, vilka stred mot Signes tanke.

Bilderna är från min butik där jag alldeles nyss fått in stora delar av både matservisen och kaffe- och teservisen. Ska bli spännande att se hur stor efterfrågan på den är.

Källa: Signe Persson-Melin av Kerstin Wickman

5 Responses to “Primeur – en vårfräsch servis!”

 1. Retroprylar says:

  Riktigt fin, den blå ser så elegant och stilig ut och den passar nog i alla hem. Själv har jag den guldiga men inga koppar.

 2. Jag har de guldfärgade kopparna men konstigt nog är det vita fat med en guldkant till.

 3. Danjel says:

  Jag trodde att Chess var i porslin, alltså fältspat? Jag har några tallrikar och de känns som porslin tycker jag. Primeur är fin också men jag har aldrig sett dem annat än på bild.

 4. Cinna says:

  Det var en otroligt fin servis både färgen och formen är jätteläcker!

 5. Chess gjordes i stengods.

Leave a Reply

preload preload preload