Jun 27

Vid en fixardag i bostadsrättsföreningen 2003, fick jag som uppgift att städa ur en liten lokal i vårt hus, som byggarbetarna använt som fikarum. När jag höll på med städningen så fick jag den geniala idén att lokalen skulle vara perfekt som en liten butikslokal för alla retroprylar som jag och min man samlat på oss.

Ett skyltfönster hade vi i första butiken.

Efter klartecken från styrelsen och med en hyreslapp på 500 kr/månad tog jag mig an uppgiften med att inreda min första butik på 14 kvm. Den 30 november 2003 hade jag och min man invigning av butiken och precis en sån var född!

Butiken var så liten, att kom det in mer än två kunder, fick jag eller min man ställa oss utanför. Under detta år som jag hade denna lokal hade jag öppet lördagar och torsdagkvällar. På torsdagarna skyndade jag från mitt arbete på skolan, till butiken.

Efter ungefär ett år fick jag erbjudande om en större lokal, plus att styrelsen behövde min lokal som styrelserum. Jag hade på så sätt inget direkt val – byt till en större och dyrare lokal eller lägg ner.

Flytten var inte så betungande eftersom den nya lokalen låg i samma hus och jag hyrde in min son och hans kompisar som flytthjälp. De flyttade sakerna på brickor från gamla lokalen, över gården, ner i källaren och in i nya lokalen och ställde dem direkt på hyllorna.

Lokalen var ett riktigt lyft med fler kvm, två skyltfönster, kokvrå och toalett!! Den 11 november 2005 hade jag så invigning av den nya lokalen. För att få det att gå runt med dyrare hyra, tog jag tjänstledigt på fredagar från mitt arbete som specialpedagog. Det innebar att jag kunde hålla öppet torsdagkvällar, fredagar och lördagar.

Jag älskade den här lokalen och lyckades få riktigt fint i den, dock låg den lite “off” och jag fick kämpa för att folk skulle hitta mig. Entrén delade jag med Malmös äldsta bilskola och när ägaren berättade att han blivit utkonkurrerad av en ny närliggande bilskola och frågade om jag var intresserad av att ta över hans lokal, tvekade jag inte.

Bilskolans gamla lokal hade inte blivit renoverad på 80 år, så det var ett enormt slit med den innan jag kunde ha invigning. Snälla vänner och släktingar hjälpte mig med att lägga nya golv, byta ut fönster, måla och flytta allt.

Den 14 april 2007, efter flera veckors slit,  var lokalen så pass fin att jag kunde ha invigning. Det positiva med denna lokal var att den hade ett riktigt kök, tre rum och fyra skyltfönster varav två av fönstren ligger mot Erik Dahlbergsgatan som har en stor cykelled med måååånga människor som passerar.

Nu har jag varit mer än fyra år i denna lokal och har bott in mig riktigt. När jag ser på bilderna från invigningen kan jag tycka att det ser ekande tomt ut på både väggar och hyllor. I morgon kommer jag att visa er bilder på hur precis en sån ser ut i dag!

Välkomna tillbaka!

Carina

13 Responses to “Hur det blev precis en sån!”

 1. Jag ser såå fram emot att besöka dig i sommar!
  I många år bodde jag i Malmö och tror jag vet var din butik ligger, trots att jag inte var någon retrofreak då 🙂
  Kul med bilder från “genom tiderna”.

 2. Tack! Ja det var himla intressant att tänka tillbaka och minnas.

 3. Renathe says:

  Kul att läsa och se bilderna från hur det började.

 4. re-dizain says:

  Så häftigt Carina!! härligt vad precis en sån har vuxit genom åren:)

 5. Bertil Borne says:

  Du kan med rätta känna dig stolt!!!

 6. Tackar för alla trevliga kommentarer. =)

 7. Anna says:

  Hoppas jag kan besöka dig någon gång! Det där är min dröm också! 😉 Du har gjort ett bra jobb och en väldans resa!

 8. Benny says:

  En kul och intressant historia, man har ju haft tanken nån gång att ha en butik, men här i trakterna är det för dålig marknad för att driva sånt. Man skulle nog behöva kombinera detta med t.ex. ett riktigt bra kafé med hembakat för att få det att funka här 🙂

  Det skulle bli ett annat liv för mig garanterat, att leva på sin hobby!

 9. Eli says:

  Åh, du har gjort det som många av oss drömmer om. Vad roligt att läsa om hur du började.

 10. Linda says:

  Det är bara att gratulera, du lever alla retrobloggares dröm!
  Och eftersom jag flyttade från Malmö i början av november 2004 så är det kanske inte så konstigt att jag aldrig varit i din butik, typiskt! Men det ska det förhoppningsvis bli ändring på snart! 🙂

 11. Säg till när du är på väg! =)

 12. Petra says:

  Hur underbart som helst att kika på dina bilder och vad du har åstad kommit! En klapp på axeln ger jag dig för din fina butik och ditt brinnande intresse;) Kram Petra

 13. Den klappen tackar jag så jättemycket för!!

Leave a Reply

preload preload preload