Apr 02

Hemma hos oss har vi lyckats samla på oss en del keramik av Astrid Anderberg. Samlandet har inte varit medvetet, utan det har enbart handlat om kärlek när vi hittat de här figurerna. När vi senare har granskat figurerna, har det visat sig vara Astrid Anderbergs verk.

Här kommer en liten och hemlighetsfull dam.

Hon har till och med en matchande hårklämma till sin klänning.

Får jag presentera Lillebror och Storasyster!

Hönan är säkert tänkt som en påskhöna för ägg, men vi tycker så mycket om den att den alltid står framme i köket och används för förvaring av vitlök.

Så här är Astrid Anderbergs verk signerade.

 

Astrid Anderberg föddes 1927 i Tranås och gick sin utbildning på Slöjdföreningens skola i Göteborg. Under utbildningen gjorde hon sin praktik på Arabia i Helsingfors. Hon arbetade främst med keramik, men övergick senare till stengods. Från 1964 tillbringade hon mycket tid på Bornholm och efter 1972 var hon fram till sin död 2010, permanent bosatt på Saltuna och Rönne, på Bornholm. Hennes keramik finns på Nationalmuseum i Stockholm, på Röhsska Museet i Göteborg, museerna i Jönköping, Höganäs och Kalmar och Bornholm. Hon var gift med författaren Bengt Anderberg och de gjorde bland annat boken “Niklas och figuren” tillsammans, där Astrid illustrerade.

Källa: Bornholms vaerkstedskeramik, Lars Serena, 2004.

 

 

11 Responses to “Astrid Anderberg – keramiker”

 1. Bertil Borne says:

  Tackar för detta..Skall lägga på minnet…Charmiga…

 2. vad bra att få denna info. tack 🙂
  så mysiga och fina. jag har en hund i keramik jag håller på att leta info om. ska visa dig en bild så kanske du vet…
  tack för en genomhärlig blogg – så infomativ, glad ,enkel och inspirerande. tack vara dig köpte jag en knallgul sänglampa (typ ikea) för 25 kr på loppis att ha ihop med den i pressat glas med teakfot (10 kr).
  kul med stilkrockar och färg!
  kram från tanten i n v dalsland//♥

 3. Tack för dina härliga och positiva kommentarer Jeanette!

 4. Vj says:

  Fina verk.

  (En liten rättelse: Astrid och Bengt Anderberg var bosatta i Østermarie på Bornholm. BA har skrivit mycket om ön, läs till exempel “Pittoreskt album”.)

 5. Vj says:

  Fast Saltuna ligger ju just vid Østermarie, kom jag på. Ursäkta. Glöm vad jag sade.

 6. Tuve Hammer says:

  Astrid är min morfars syster. Jag skulle gärna vilja köpa loss några fler saker hon gjort, jag kände henne aldrig och jag har bara två prylar hon gjorde. Hade varit roligt att utöka samlingen, om du känner att du vill/kan lämna något /Tuve

 7. Jag ska titta i gömmorna om jag kan hitta något till dig.

 8. jani says:

  lustigt…..
  jag hittade ett fat signerat med hela namnet ‘Astrid Anderberg’ igår
  och har fler hemma….

 9. Wow! Jag gratulerar!

 10. Ingrid Lycknert says:

  Hej! Vilka underbara figurer. Jag googlade på Astrid för jag ska fördjupa mig i en konstnär i en utbildning jag deltar i. Jag såg ett tv-program för många år sedan som var inspelat på Bornholm i hennes hem och ateljé. Hon gjorde då väldigt roliga och personliga råkor. En fågel som hon tyckte mycket om. Jag delar det intresset för kråkfåglar. Jag vann senare en underbar liten råka som sitter på kanten av ett ägg, på ett konstlotteri. Min favorit bland mina ägodelar faktiskt. Lycka till och njut av era figurer. MVH Ingrid

 11. Tack Ingrid för din härliga berättelse! Min favoritfågel är Kajan/Alikan.

Leave a Reply

preload preload preload