Feb 20

Nu har jag gått igenom godbitarna som jag har här hemma i bokhyllan, då det gäller litteratur om formgivning från 1950 och framåt.

Caroline Söderholms böcker Svenska formgivare och Svenska formrebeller, samt Hedvig Hedqvists bok Svensk Form Internationell Design fungerar som bra lexikon om den här tidens formgivning.

Boken Nostalgiboken älskar jag och kan läsa och bläddra i hur mycket som helst. Här finns underbara bilder, berättelser, recept samt en tidsbeskrivning av varje decennium från 1950-1970. Här finns även lekar beskrivna, program på radio och tv, hur man gör risgrodor mm mm.

Boken Älskade pryl! av Thomas Eriksson är liten men naggande god! Mycket bra information om konsumtionssamhällets och reklamens  framväxt.

Boken Tidlösa Mönster textilkonst från 1950-talet av Gisela Eronn, är ganska ny, från 2009. De stora formgivarnas mönster samt en kort biografi över deras liv, kan man läsa om här. Här under kan ni se uppslaget med Olle Eksell och hans mönster Margret Rose vilket jag säljer i butiken.

Boken Köp! Folkhemmets reklam är ytterligare en Coffee table book som man kan bläddra i många, många gånger. Boken är mycket stor och fylld med reklambilder från då i färg.

Nu har jag inte fler böcker att tipsa om för tillfället. Däremot vill jag påminna er om att inte missa tävlingen som jag har där ni kan vinna en signerad bok om Signe Persson-Melin.

Litteraturtips om möbler

Litteraturtips om keramik och porslin

Litteraturtips om glas, lampor och lite till

Önskar alla en fortsatt skön helg!

5 Responses to “Litteraturtips för svensk formgivning”

 1. Gila says:

  Bra tips! Tackar!

 2. MAria says:

  .Hej!
  Jag har endel av dem, men blev sugen på den där som heter KÖP.

 3. Det är fantastiska bilder i den boken!

 4. Thomas Eriksson says:

  Roligt att du tipsar om min bok! Den finns i större format också, men numera bara på antikvariat. Den blir mer lättläst då…

 5. Kul att veta, tittar ofta i din bok!

Leave a Reply

preload preload preload