Feb 16

Oavsett om man håller på med design och inredning som hobby eller har den som sin försörjning, så måste man förkovra sig och skaffa kunskap. När det gäller att hitta information om möbler från 1950 – 1970 så kan det vara riktigt knivigt. Gäller det speciella designers som ex Arne Jacobsen så finns det gott om litteratur, men de mera okända formgivarnas möbler finns det väldigt lite skrivet om.

Här nedanför ser ni boken Arne Jacobsens – designer, som är både informativ och vacker. Boken Millers Buyer´s Guide 20th-century design innehåller ju bilder och information om mycket mer än möbler, men här finns med en del roliga, udda plastmöbler. Den bok jag haft mest användning av utav de här tre är 250 danske designmøbler. I och för sig är det så kallade “bättre” möbler som finns med här, men det är ändå sådana möbler som man kan hitta på auktioner och loppisar. Här finns ett mycket bra register över de olika fabrikernas märkning också, oerhört användningsbart.

Där jag hittar den allra mesta informationen om mina möbler är genom att köpa alla gamla tidskrifter och inredningstidningar från den här tiden. Du hittar ofta inte så mycket information i själva reportagen, utan i regel är det i annonser och listor över inköpsställen som du hittar värdefull informaton. Här under ser ni två hela årgångar av Allt i Hemmet som jag läser och bläddrar i ofta.

Svenska Slöjdföreningens Tidskrift Form är en guldgruva att ösa ur när det gäller allt inom formgivning. Tyvärr så brukar dessa tidskrifter bli ganska dyra, men man kan ju alltid ha tur… Här under ser ni en inbunden årsutgåva från 1962. Jag visar också en inredningstidning från Ica-förlaget som heter Hemma hos oss från 1972. Dessa tidningar brukar man kunna fynda riktigt billigt och de är underbara att bläddra i. Här finns den tidens “Hemma-Hos-reportage” och det är himla kul att se, minnas, förfäras och glädjas åt alla bilder. Andra tips är gamla IKEA-kataloger, tyvärr brukar de också kosta en rejäl slant.

Nästa gång ska jag ge lite tips på litteratur om keramik och porslin – vi ses!

7 Responses to “Lite litteraturtips om retromöbler”

 1. Kenth says:

  Carina, generöst att lämna alla dessa tips.Med all ny kunskap så blir väl fynden färre?
  Behöver förkovra mig inom området Iittalaglas och danska möbler.Finns dessa böcker att få tag i?

 2. Allt i Hemmet och Form skulle vara kul att ha. Fler böcker blir det, några i din hög har jag, Tack för bra tips.

 3. Eva Skogsberg says:

  Det är kul att lära sig mer om saker man samlar på och att hitta böcker som man kan ha som uppslagsverk. Mitt tips är att leta på Bokbörsen http://www.bokborsen.se där finns både böcker och tidningar.

 4. Jag är av den åsikten att kunskap är till för alla, avskyr människor som sitter och ruvar på “sin” kunskap och som de vägrar dela med sig av.

 5. Kommer fler tips i dagarna. =)

 6. Tack så jättemycket Eva! Ska genast kolla in den sidan.

 7. Magnus says:

  Jättekul litteraturtips. Vi är själva lite galna i retro på Wohnzimmer.se
  Skulle vara kul att göra en tävling med dig, t ex med tapeter. Hör av dig om du är intresserad.

Leave a Reply

preload preload preload