Jan 16

Under åren 1917-21 arbetade irländska Eileen Gray med att inreda en våning åt en rik och modemedveten modist i Paris. Fåtöljen Bibendum formgavs till detta projekt och fick sitt namn efter Michelingubben – Bibendum. Bibendum är latin och ingår i uttrycket nunc est bibe´ndum, vilket betyder nu bör eller ska det drickas. Att Michelingubben fått sitt namn efter detta uttryck kan tyckas en aning långsökt… Michelingubben består av en massa däck och från början var gummidäck inte svarta som idag, utan ljusa. Den svarta färgen kom efter det att man börjat tillsätta kol i gummimassan. Namnet Bibendum gavs till denna figur eftersom han skulle symbolisera att han “drack upp alla faror på vägen”. Som sagt – långsökt!

Eileen Gray föddes 9e augusti 1879 I Brownswood Enniscorthy, Irland. Hon tillbringade den mesta tiden av sin barndom i London och var bland de första kvinnorna som blev antagna på Slade School of Art, där hon började måla för att senare genomgå en lärlingsperiod inom lackering. 1902 flyttade hon till 21 Rue Bonaparte, Paris och 1917 trycktes den första artikeln om henne i självaste Vouge Magazine. Under 1920- och 1930-talet blev hon en av de ledande representanterna för de revolutionerande nya designteorierna, och hon samarbetade med många uppsatta personer inom den moderna rörelsen, bland dem Le Corbusier. Efter kriget och fram till sin död fortsatte hon sitt arbete som designer. Hon arbetade även aktivt inom kultur- och socialcentret vilket tog det mesta av hennes tid mellan 1946 och 1949, men även med många mindre möbeldesigners. 1970 var Eileen Gray mer eller mindre glömd, men den amerikanska samlaren Robert Walker ”återupplivade” henne tack vare hennes vackra verk. 1976 blev hon av Royal Society of Art, London tillägnad en Royal Designer to Industry. Eileen Gray dog den 31e oktober 1976 och ligger begravd på Père Lachaise kyrkogården i Paris.

Bilderna ni ser är ju inte på den äkta Bibendum utan på en miniatyr i skala 1:12. Den är tillverkad på japanska REAC som har gjort miniatyrer av en massa olika deignmöbler och som jag nu säljer i min webshop.

Ni kan även läsa om Barcelona Daybed här – Less is more – Barcelona Daybed

4 Responses to “Bibendum – en hyllning till Michelin”

  1. Anders says:

    Hon föddes väl 1879?

  2. Tänk att ha de stora hemma hos sig, vilken lycka. Så snygga.

  3. Ja de ser onekligen sköna ut.

Leave a Reply

preload preload preload