Dec 21

Efter Berså så är det Faenza som kommer högst upp på mina japanska kunders önskelista. Peter Winquist formgav servisen EH / Faenza i hårdfajans 1970 på Arabia. Den tillverkades i randdekor (Peter Winquist), med blå eller bruna blommor (Inkeri Seppälä), med ett stramt blomstermönster Kartano/Herrgård (Esteri Tomula)och med ytterligare en dekor Kirsikka/Körsbär (Inkeri Seppälä). Servisen fick guldmedalj 1971 i Faenza, antagligen därifrån den fått sitt namn. Produktionen upphörde 1979.

Jag blev nyfiken på att ta reda på lite mer om Peter Winquist, namnet låter ju så svenskt. Jag sökte och fann att han är en fullt verksam konstnär och att han är född 1941. Han benämner sig själv som keramiker, industridesigner, kulturarbetare och lärare. Han utbildade sig på Konstindustriskolan i Göteborg och bor på Eckerö i Finland. Han har en diger meritlista, har fått många utmärkelser och finns representerad på många ställen främst i Finland.

Vill Ni ha ett annorlunda recept på lutfisk, får Ni titta in på min mans blogg Öhmans Mat & Vin.

4 Responses to “Faenza av Peter Winquist”

  1. […] Den snygga dukningen kan du läsa om på precis en sån retroblogg. […]

  2. Hanna says:

    Peter Winquist har en ny hemsida, http://www.peter.ax. Han är bosatt och verksam på Åland och hade en jubileumsutställning på Ålands Museum i december 2011.

  3. Hanna says:

    Där kan man läsa mer om hur just Faenza kom till och mycket mer om Peters produktion.

  4. Tack Hanna! Ska genast läsa på hemsidan.

Leave a Reply

preload preload preload