Dec 19

I dag känns det som jag rullat köttbullar mest hela dagen och jag känner mig väldigt nöjd. Julköttbullarna ligger i Marianne Westmans underbara skål Picknick. Servisen tillverkades på Rörstrand under åren 1956-1969. Från början fanns det en del enfärgade delar men de ersattes av den populära rödbetsdekoren. Om jag förstått det rätt, så ingår Pomona i Picknickservisen!? Pomona tillverkades under åren 1956-1971.

Marianne Westman fyllde 82 år i somras och har under större delen av sitt liv arbetat som keramiker och formgivare. Hon var anställd vid Rörstrand under åren 1950-1971, 1972–1977 arbetade hon för Skrufs glasbruk och 1972–1993 som frilans i Tyskland. Pomona, Frisco, Picknick,  Red top, Menu, My garden, Mon Amie, Maya, Elisabeth, Lotta, Lisa, Annika och Mira Mare är bara några av de serviser som hon formgivit. Jag undrar hur lång tid det tar innan någon tar itu med projektet att skriva en faktabok om Marianne Westmans formgivning, den skulle jag vilja ha i min bokhylla i varje fall!

Jag kan rekommendera ett besök på bloggen Porslin och Nostalgi för Er som är intresserade av mer information och bilder av Marianne Westmans olika serviser.

Vill Ni ha receptet på de goda julköttbullarna så kika in på min mans blogg Öhmans Mat & Vin.5 Responses to “Picknick & Pomona”

  1. […] Det snygga porslinet kan du läsa om på precis en sån retroblogg. […]

  2. Benny says:

    Fina men ack så dyra…denna Westman-boomen har hållit i länge nu, grejerna är verkligen poppis! Jag har några såna enfärgade delar, en smörask och en ugnsform. Jag bytte dessutom till min glädje till mig en kaffekopp med Picknick-dekor, saknar dock fat än så länge men det kommer väl 🙂

    Jag har länge velat träffa henne, men aldrig tagit mig tid att ringa, vi har mer än en gemensam beröringspunkt nämligen, hon bor ju bara några km från mig dessutom.

  3. Skynda dig Benny innan det är för sent!!!

  4. En bok är väl på gång har jag hört.

Leave a Reply

preload preload preload