Dec 15

Det läckra glaset Kekkerit, vilket betyder Party, av Timo Sarpaneva tillverkades under perioden 1972-1986 vid Iittala. I butiken har jag märkt att just dessa glas fått ett uppsving det senaste halvåret.

Sejdeln ingår i serien Ultima Thule av Tapio Wirkkala som formgavs 1969 för Iittala. När jag och min man flyttade ihop så hade han med sig glas i denna serie och jag minns att jag gillade dem inte alls. Nu varken minns jag eller förstår vad det var som gjorde att jag ratade dem…

Varken Sarpaneva eller Wirkkala lever längre, men deras formgivning lever och kommer säkert att finnas till länge, länge än.

Tyget i bakgrunden är designat av Kaarina Kellomäki från Marikangas Maritextil i Finland.

Vill Ni ha förslag på lite god och annorlunda öl till julhelgen så titta in på min mans blogg Öhmans Mat & Vin.


8 Responses to “Kekkerit och Ultima Thule”

 1. Kenth says:

  Tack för din fina julkalender. Sitter i Thailand och försöker finna lite julstämning.
  Och din blogg är intressant att följa.Vi kanske sågs i Degeberga där vi sålde bra av porslin,glas och keramik.
  Mvh.
  Kenth

  Traderaalias Keekl

 2. Glasen kommer jag ihåg, gillade inte heller dem då. nu är de hur snygga som helst. Vad är det för snyggt tyg du har i bakgrunden..?

 3. […] Läs mer om de retrofräcka finska glasen på precis en sån retroblogg. […]

 4. Benny says:

  Jag tycker också detsamma, förut avskydde jag de knottriga finska glasen, men de håller över tiden har jag kommit fram till. Jag har massor av olika Iittalaglas, men de jag sparar på för eget bruk är de ganska stilrena “Gaissa” och några andra varianter som är ovanliga. Jag har dock haft mycket av just Kekkerit, men sålt dem vidare.

 5. Det är Kaarina Kellomäki från Marikangas Maritextil i Finland som designar tyget.

 6. Anders blev så förtjust i Ultima Thulesejdeln så jag misstänker att den får stanna här över julhelgen i varje fall. =)

 7. Låter ju underbart att jag kan glädja någon så långt bort som i Thailand!! Själv var jag inte i Degeberga, det var min man och min son, men ni träffades kanske.

 8. […] mer om de retrofräcka finska glasen på precis en sån retroblogg. 55.603331 13.001303 Rate this:Share this:TwitterFacebookLinkedInStumbleUponE-postGillaGillaBe the […]

Leave a Reply

preload preload preload