Dec 12

Jag är mycket förtjust i Carl Harry Stålhanes serie Entré från Rörstrand.  Den är tillverkad i stengods och i olika pastelliga glasyrer med avskrapade ytor med relief vid fot och handtag. Själv har jag förkärlek för det limegröna  godset, men kan också tjusas av det koboltsblå, solgula, röda, turkosa och till och med det grå godset. De mindre skålarna var från början tänkta som kaffekoppar, men jag tror de flesta använder dem för småplock som godis som här på bilden – knäck med pistagenötstopping. Serien blev väldigt dyr att tillverka så den producerades endast under åren 1957-1960.

För Er som vill veta med om Carl Harry Stålhane kan läsa ett tidigare inlägg här: Carl Harry Stålhane Entré och California

För Er som vill få receptet på de goda knäcken, kan läsa på min mans blogg Öhmans Mat & Vin

Jag önskar alla läsare en riktigt härlig Luciadag


7 Responses to “Entré av Carl Harry Stålhane”

 1. […] De snygga skålarna kan du läsa om på precis en sån retroblogg. […]

 2. Skålarna är sanslöst vackra.

 3. Benny says:

  Är du säker på att det var tänkt som kaffekoppar? Jag har bilder från ett produktblad där de är angivna som Kabaret-skålar…de mindre utan “fot” är enligt samma blad Krustadformar.

  http://www.precisensan.com/antikforum/showthread.php?t=2383. Jag skickar en lågupplöst bild ifall du inte har den…ska se om jag kan få tag i en bättre!

  De ju grymt snygga, jag har bara några få delar, mest ugnsdelar i grått, men även en större skål och en kabaret-skål. Jag vill gärna ha tag i limegröna fat (tallrikar).

 4. Har inte funnit uppgifterna i någon bok utan av en person som kände Stålhane, svårt att veta!?

 5. Benny says:

  Jag håller med, jag vet inte heller var detta modellblad kommer ifrån ursprungligen, men Peter S på PES brukar vara ganska säker och han säger samma sak. Detta hindrar ju inte att de använde som koppar redan från början 🙂

 6. Det jag hört är att de var tänkta som kaffekoppar vid tillblivelsen, men att de inte uppskattades som koppar av kunderna utan därför blev det skålar istället.

 7. Benny says:

  Ja, så kan det ju vara, man vet ju inte när det produktbladet kom. Det är förresten hämtat från boken om Stålhane, dock väldigt liten bild så vi får se om jag kan få till en bättre bild…

Leave a Reply

preload preload preload