Dec 09

De här underbara kopparna och faten som jag har i butiken, heter Kastehelmi och är formgivna av Oiva Toikka för Nuutajaarvi. När man får veta att Kastehelmi betyder daggdroppe så ser man hur Oiva Toikka sett daggdroppar på ett blad en tidig sommarmorgon och återgivit den bilden i denna servis. Mycket vackert!

De tillverkades 1964-1988 på Notsjö/Nuutajaarvi glasbruk i sydvästra Finland som grundades 1793.  Hyttan brann ned 1950 och företaget såldes till Wärtsilä/Arabia. Därefter slogs det ihop med Iittala 1988. Från 1990 ingår bruken i Hackman-koncernen. En riktig soppa som jag själv inte klarar av att hålla reda på… Sedan 2010 producerar Iittala åter servisen.

Oiva Toikka föddes 1931 och är mest känd för sina färgglada fåglar i glas men han har arbetat och arbetar fortfarande i många fler material.

När man ser på hans formgivning slås man av hans lekfullhet och färgglädje, se bara på hans klädhängare Paradisträdet för barn!

Är ni nyfikna på att få veta vilken dryck som finns  i kopparna så får ni gå in på min mans blogg Öhmans Mat & Vin Jag kan avslöja att det är ett gott alternativ om man tröttnat på den ganska söta glöggen.

I morgon är sista dagen för Andra Adventtävlingen!!!

2 Responses to “Kastehelmi Oiva Toikka”

  1. Linda says:

    Jätteroligt att få veta att kastehelmi betyder daggdroppe, nu tycker jag att serien blev om möjligt ännu snyggare! 🙂

  2. Janina says:

    Äppelvin som smakar skånsk äppelkaka låter ju för bra för att va sant. Det får testas. Men har ju inga snygga koppar att dricka ur…. 😉

Leave a Reply

preload preload preload