Dec 06

Den välkända servisen Koka blå av Hertha Bengtson för Rörstrand introducerades 1956 och producerades så länge som till 1988. Den första tiden fanns servisen endast i blått, men efterhand så kom den även i brunt och svart.

Hertha Bengtson föddes 1917 och levde till 1993. Redan som 20-åring började hon på Hackefors porslinsfabrik som dekormålare. 1941 kom hon till Rörstrand där hon blev kvar i hela 23 år. Under dessa år så formgav hon bland annat sex serviser. Efter dessa år fortsatte hon till Höganäs där hon började arbeta med stengods, men redan efter tre år styrde hon kosan mot tyska Rosenthal. Hon frilansade för Rosenthals Thomasfabrik där hon formgav många serviser och fick flera utmärkelser. De sista åren ägnade Hertha Bengtson åt konstglas för Strömbergshyttan.

Blir ni sugna på den saftiga och juliga fruktkakan så kika in på min mans blogg Öhmans Mat & Vin för där hittar ni receptet!

Länk till butiken precis en sån

Än är det flera dagar kvar på tävlingen Andra Advent – missa inte!

2 Responses to “Koka blå av Hertha Bengtson”

  1. […] du vad det är för tekoppar på bilden så ska du kika in till precis en sån retroblogg där samma julkalender handlar om […]

  2. Re-dizain says:

    Enkel och fin är den servisen..men kakan ser alldeles för smarrig ut:)

Leave a Reply

preload preload preload