Nov 07

I mitten av 80-talet och nästan 10 år framåt, tillbringade jag och min man mycket tid på Lilla Torg i Malmö. Min man designade smycken och jag sydde lite barnkläder och skötväskor och dessa saker sålde vi på torget. Vi var ett litet järngäng som träffades vid sjusnåret på morgnarna och paxade torgbord. Det var nämligen hård konkurrens om de fasta borden. Nu minns jag nästan bara det gemytliga och trevliga med den här tiden, men jag kommer också ihåg kampen om att tjäna pengar och att få ekonomin att gå runt som ung och ny familj. Den första “storsäljaren” som min man designade var en brosch i form av en elefant i cernitlera. De sålde som smör i solsken (kanske svårt att fatta idag…).

Efter hand som affärerna gick bättre så till och med specialbeställde vi knappar till smyckena från en knappfabrik i Eslöv.

En torgvän till mig och min man som heter Renathe, designade också smycken men flyttade till USA och vi tappade kontakten. För ett par månader sedan fick vi kontakt igen och då på Facebook. Det roliga var att Renathe fortfarande designar och säljer sina smycken. Nu har jag fått förmånen att sälja hennes smycken i min butik och jag måste ju visa dem för er.

Här får Renathe själv presentera sina smycken:

Materialet jag gjuter i formar är av polyester. Motiven målar jag för hand. De flesta hittar jag på själv men jag använder mig även av traditionella geometriska mönster och får mycket inspiration från folk-konst runt om i världen. Jag gjuter också in föremål. Det kan vara allt från vackra snäckor till självdöda flugor. Flugorna får jag i små burkar från  vänner som sparar alla dom hittar i sina fönsterkarmar.

När plasten stelnat följer mycket efterarbete. Den ska slipas och poleras. Efter att dom blivit slipade och polerade värmer jag upp dem och böjer dem.

Sedan några år tillbaka jobbar jag heltid med att tillverka smycken. Jag har inga anställda så det blir lite ensamt men jag trivs ändå och har för det mesta sällskap av en bra ljudbok.

Om ni vill veta mer om Renathe och hennes smycken kan ni läsa här: Design Renathe Schneider


Välkommen till precis en sån Renathe!

3 Responses to “Välkommen till precis en sån Renathe!”

 1. Katrin says:

  Ha ha!
  Redan då var jag en av era kunder!
  Känner mycket väl igen broschen som jag gillade skarpt och jag minns att många tyckte att den var jättefin.
  Tyvärr försvann den i någon flytt.

 2. Fantastiskt Katrin! Du har följt oss genom alla olika verksamhetsområden.

 3. Renathe says:

  Tack för välkomnandet!
  Jag skulle jättegärna vilja komma ner och besöka butiken. Kanske det kan bli av såsmåningom….det var ju så länge sedan jag var i Malmö.

Leave a Reply

preload preload preload