Oct 30

Dagligen fotograferar jag keramik, glas, porslin, smycken, textilier, möbler och mycket annat där jag främst använder bilderna för min webshop. I butiken hänger jag ett tyg över en gammal Tubenlampa och fotograferar. Hemma tejpar jag upp min mans svarta t-shirt på kakeln under köksluckorna och använder ljuset från köksbelysningen. Oftast blir det helt ok bilder, men ibland blir jag väldigt besviken på färgerna på motivet, som blir förvrängda. I och med detta får jag lägga ner ganska mycket tid på att manipulera med färgerna i mitt fotoprogram. Nu har jag gjort slag i saken och investerat i ett fototält och två bra fotolampor.

Här ser ni först en skål från Laholm, tagen hemma i köket med min mans t-shirt som bakgrund och köksbelysning samt dagsljuset som ljuskälla. Bilden är bra förutom att färgerna blir lite gula i tonen.

Här är samma skål, fast tagen i mitt nya fototält med 45W lågenergilampor. Här stämmer färgerna med originalet och det vita blir vitt, precis som vid fotografering i dagsljus.

Här har jag fotograferat en tax av Lisa Larson från 1955. Först under köksskåpen och sedan i tältet. Även här blir färgerna korrekta på bild nummer 2, dock får jag nog lära mig hur nära lamporna ska stå, för att slippa blänk i glasyren.

Här har jag fotograferat ett uppläggningsfat av Marianne Westmen “My Garden”. Här syns tydligt att det vita blir klart bättre i fototältet med bra lampor.

Eldprovet vid fotografering är att fotografera glas, det är oerhört svårt att få bra bilder på glasföremål. Här har jag först en bild på en “Mitt i prick-vas” av Catti Åselius Lidbeck från Gullaskruf. Stor skillnad tycker jag!

Sist ska jag visa ett foto av en vas “Isikub” av Lennart Andersson från Gullaskruf.

Efter att bara ha “lekt” lite med ljustältet och den nya belysningen, så kan jag ändå säga att jag är mycket nöjd. Tältet kostade 399 kr och en lampa kostade 699 kr (jag har två st).

Skickar med en länk till inköpsstället för er som är intresserade.

8 Responses to “Fototips för amatören”

 1. kerstin says:

  Fototält är mkt bra den här årstiden, jag var kanske lite oförsiktig med mitt, inom loppet av ett par månader hade bägge lamporna åkt i golvet, numera kör jag med manuell justering av ljus jämte fast monterad kamera och zoom. Ett jäkla pill. Men det här ser ju riktigt bra ut( ibland kan den förvrängda bilden se mysigare ut, om du förstår?)

 2. Fast det viktigaste är ju att ta en bild som är trovärdig och lik originalet, eftersom saken ska säljas.

 3. Visst är det skillnad.

 4. Skaffaren says:

  Bra tips! Detta sagt av en frustrerad amatörfotograf.

 5. Renathe says:

  Ett ljustält har jag som jag använder ibland men inga bra lampor.
  Tack för tipset! Tyvärr var dom dock slut nu såg jag när jag följde länken.

 6. Testade dem igår när jag skulle fota tyger och de var kanonbra även till det. Jag ställde dem i rummet och belyste tygerna.

 7. Renathe says:

  Nu har jag också köpt två lampor 🙂 Skönt att kunna fota utan att vara beroende av dagsljuset. Tack igen för tipset.

 8. Visst är det härligt att “unna” sig själv.

Leave a Reply

preload preload preload