Oct 22

Dessa så kallade Kultstenar från Gustavsbergs ateljé formgavs av Bengt Berglund och Bengt Serenander 1968-1972. De är tillverkade i det tjusiga materialet benporslin som annars användes till bättre serviser. De salufördes som en gåva att ge till dem som har allt!

“Kultstenar i benporslin. Finns i flera modeller, tex. Direktörsstenen, lämplig som gåva till personer som är eller uppträder som direktörer, Kärleks-och Lyckostenen till förlovade och andra lyckliga, Skepparstenen till båtälskaren, De vises sten för bra betyg eller examen, Dagstenen till alla. 24:- “. (Domusreklam, december 1968)

Själva har vi fyra stycken Kultstenar i vår bokhylla och jag tycker de är väldigt humoristiska, ironiska och allvarliga på en och samma gång och typiskt 70-tal.

Stenarna tillverkades med hjälp av ett speciellt munstycke som fungerade ungefär som en korvstoppningsmaskin. I med massan och ut kom fyrkantiga längder som kapades i kuber. Gustavsbergs konstnärlige chef Arthur Hald och grafikern Bengt Serenander bidrog med de olika citaten och bilderna till de ca 20 olika stenarna som tillverkades.

Förutom de ateljéproducerade kultstenarna gjorde Bengt Berglund en del stenar på beställning till olika jubiléer, reklam, utställningar mm.

De här stenarna kan ibland vara svåra att hitta på loppisar eftersom de är så pass små, ungefär 6 x 6 cm. Det finns ganska många samlare på dem, så leta på!

10 Responses to “Kultiga kultstenar från Gustavsberg”

 1. Skaffaren says:

  Dom där såldes på Domus kommer jag ihåg.
  De var fascinerande redan då.
  Jag har inte sett någon på länge (läs 25 år).

 2. polsson says:

  Det är sällan man träffar på dem vilket kanske beror på att fortfarande “Håller måttet”. Har själv en sten med bl a texten “Moralen befinner sig på en låg angenäm nivå”.

 3. polsson says:

  “Moralen befinner sig på en låg men angenäm nivå”, ska det vara.

 4. Har aldrig sett dem men roilga är de, ska ha utkik.

 5. Den hade jag också behållit! =))

 6. Linda says:

  Oj, har aldrig sett de här förut men de var ju jätteläckra! Hoppas man lyckas hitta ett par såna nån gång.

 7. pia says:

  Under kvällen kommer jag att lägga ut en sådan här på tradera 🙂

 8. Gila says:

  Åh en sån sten skulle jag gärna ha i bokhyllan!

 9. Ja de är läckra, vi har en del i bokhyllan.

 10. Mackan says:

  Jag har också en, med orientaliska motiv och med texten: Du tror att dina händer tillhör dig själv. Men du märker icke vågorna som bär dig. Dina händer går sina egna vägar.

Leave a Reply

preload preload preload