Oct 19

Blandat med Aldo Londis Rimini Blu, står även Inger Perssons olika alster i min butik. Vissa av hennes saker har fått stå länge, men jag märker att intresset för hennes saker börjat öka.

Inger Persson började som 22-åring arbeta på Rörstrand tillsammans med bl a Marianne Westman, Carl Harry Stålhane och Herta Bengtsson. Som ung och nyutbildad kom hon med ett nytänkande till fabriken. Hon strävade mot rustika former och gjorde fat, krukor och vaser i grov lergodsschamotte som hon helt eller delvis glaserade med lysande emaljglasyrer.

1968 formgav hon tekannan Pop, även kallad Aladin, som blev enormt populär här hemma i Sverige, men även utomlands. Själv har vi haft den här knalligt orangeröda kannan i vår ägo, tyvärr var den fullständigt värdelös att hälla ur så den fick lämna plats för en fungerande istället…

Kannan gjordes även i färgerna vitt, gult, blått och ärtgrönt. 1969 fick hon pris för sin färgsprakande kanna i Faenza och efter denna succé så utökades serien med vaser, ljusstakar och skålar.

Inger Persson blev 1971 uppsagd från Rörstrand tillsammans med flera hundra andra på fabriken. Det var nya tider och fabriken tyckte inte att de behövde några egna formgivare…

Efter det arbetade hon i egen ateljé, arbetade som keramiklärare och frilansade åt Knabstrup Keramiske Industri i Danmark.

1982 blev hon åter anställd på Rörstrand och inledde alltså nu sin andra vända där. Numera är hon pensionär och bor på landet utanför Lidköping.

Vill avslutningsvis passa på att visa en bild på en liten besökare som jag hade i mitt kök i dag. Söt så det förslår…och en riktig Pippi!

7 Responses to “Rörstrands egen “Pippi” Inger Persson”

 1. Gila says:

  Har en Inger Persson lampfot.

 2. Har du även origianalskärmen kvar till den?

 3. Skaffaren says:

  Jag gillar tekannan skarpt. Som inbiten kaffedrickare kan den få stå och bara se spännande ut.

 4. Faktum är att jag ångrar att vi gjorde oss av med vår…

 5. Älskar dessa oranga och gröna.

 6. Gila says:

  Nej, tyvärr fanns inte originalskärmen kvar när jag köpte den. Men 25 kr var det absolut värd. 🙂

 7. Renathe says:

  Hade ingen aning om att pippi jobbat på Rörstrands. Jag gillar verkligen tekannan!

Leave a Reply

preload preload preload