Oct 12

I somras blev jag tillfrågad om jag ville bli återförsäljare av Hans Bøllings ankfamilj i teak. Nu har ankfamiljen anlänt till butiken och jag kan lugnt säga att jag är förälskad!

Våren 1959 uppmärksammade en polis i Köpenhamn en anka och hennes ungar som var ute och promenerade i trafiken. Polisen ingrep och stoppade all trafik och såg till att den lilla ankfamiljen kom i trygghet. Av denna solskenshistoria blev Hans Bølling inspirerad och den välkända ankan (Duck) och hennes ankungar (Duckling) var född.

Ankan och hennes ungar nyproduceras idag av ett företag i Danmark och tillverkningen i teak sker på samma sätt som 1959. Detta innebär att ingen anka är exakt lik den andra, de är alla individuella och med en egen charm!

Hans Bølling föddes 1931 i en liten stad  i Danmark. Han hade från början tänkt att bli reklamdesigner, men några år senare följde han sin passion för arkitektur och utexaminerades som arkitekt från Kungliga Dansk konst Academy. Han konstruerade en mängd konstverk, allt från dockor och möbler till villor, villaområden och stadshus.

Hans Bølling skapade i unga år många olika figurer i trä som han gav bort till nära och kära. Efter att ha vunnit en utmärkelse fick han råd att köpa snickerimaskiner vilket ledde till att bland annat ankan och hennes ungar kom ut på marknaden.

En anka och hennes unge huserar naturligtvis hemma hos mig nu!

2 Responses to “Hans Bøllings ankor”

  1. Gila says:

    Fina! Produceras de än, eller har du bara ett fåtal du säljer ?

  2. De har börjat producera dem igen, vilket jag är mycket glad för! =)

Leave a Reply

preload preload preload