Aug 27

Det är många år sedan nu, som vi slängde ut vår moderna brödrost. Den nya brödrosten som åkte ut hade många tjusiga reglage och inställningar, men brödet blev aldrig rostat så som vi ville ha det. Istället ersattes den av en gammal hederlig Elektro-Helius, typ 500. Här finns inga reglage eller inställningar, men brödet blir knaprigt och ljuvligt rostat. Dock får man inte vara lat och disträ om man ska använda denna sortens brödrost – den kräver både passning och att man vänder brödskivan.

Sigvard Bernadottes fina brödrost “Nya Rossi” från NilsJohan är en klassiker som finns i flera färger, här ser ni den svarta och den bruna.

Denna coola brödrost är tillverkad av någon som heter Elektiv. Den är “halvautomatisk” precis som den första jag visade. När en sida av brödet är rostat, öppnar man luckan och brödet kanar ner och vänds och sedan stänger man luckan och rostar brödsida nummer två.

Den röda rosten med namnet Elva, är lite “nyare” och kommer nog från sent 60-tal eller början av 70-talet. Färgen är härligt röd och här behöver man inte vända på brödskivorna – riktigt modern med andra ord. En äldre variant av Elva i rostfritt, ser ni bredvid.

Till sist har jag sparat brödrostarnas Rolls Royce –  Åviken! Denna rost är fulländat vacker i sin design och definitivt inget man gömmer i något köksskåp. Formgivaren heter Rune Monö (1920-2007) och Åviken brödrost formgav han 1960. Rune Monö är ett stort namn inom industridesign och de flesta känner nog till postbilen Tjorven som han skapade 1964.

För er som vill se ännu fler härliga brödrostar kan gå in på mitt antikforum PES och läsa mer.

17 Responses to “Brödrostarnas Rolls Royce – Åviken!”

 1. Häftiga saker, brödrosten på den tredje bilden har jag också. Snyggt.

 2. kerstin says:

  Trevlig läsning.Fina bilder. Jag har hittat en äldre modell jag tidigare inte sett, en blandning mellan typ 500 och Elektiv.

 3. Ska du ha den själv?

 4. Vilken underbar blogg du har, har plöjt igenom flera av inläggen och de är lika intressanta allihop.
  Spännande att läsa om er Österlenrunda när man själv bor i trakterna (Ystad) och känner igen flera av ställena.
  Får kanske ge mej upp på vinden och leta upp en mintgrön brödrost som vi fyndade på loppis för nåt år sen, kanske den funkar bättre än den nyare varianten.

 5. Så glad jag blir att du gillar min blogg, det värmer och sporrar till att skriva mer!

 6. Christin says:

  Dom är verkligen tjusiga !
  Känner igen dom flesta utom den sista som verkligen var speciell.
  Tack för alla trevliga inlägg !

 7. Katrin says:

  Håller med dig Carina,
  Åvikens brödrost är i en klass för sig!

 8. Re-dizain says:

  Visst är det något speciellt med dessa retro brödrostar! Själv har ja Nya Rossy som jag bara älskar och innan hade jag elvan. Du säger att Nya Rossy är designad av Sigvard Bernadotte? Jag fick information av en person som var mycket nära vän till prinsen och som påstår att han aldrig designad något åt Nils Johan. Vad är sanningen?!

 9. Ett beställningsjobb från NilsJohan till ett av Sigvard Bernadottes designföretag. Termoskannan Sissi kommer också från NilsJohan men var även den ett beställningsjobb hos ett av Bernadottes designföretag.

 10. Hanna says:

  hej!

  Vilken fin blogg! Såg av en slump denna rostfria “Elva”-brödrost. En sådan hade min farmor och redan som liten älskade jag den. När jag flyttade hemifrån fick jag den av henne, att ha som bokstöd. “När jag dör blir det säkert bara bråk om grejerna”, sa hon. Jag sa att jag inte ville ha den om hon inte lovade att hon aldrig skulle dö. Nu har hon dock gått bort, 90 år gammal. Brödrosten har jag och den är ett vackert minne av min fina farmor. Blev nästan lite tårögd när jag hittade en bild på den här.

  Må gott!

 11. Jan says:

  Hej!

  QL läsning!

  Vi har en åviken ståendes i källaren, dock har den svart ratt för utplockning av brödet samt bara märkningen 312 och watt 840…

  Är det en tidigare modell kanske?

  I övrigt är de identiska…

  Hälsn Jan

 12. Vet inte Jan, men så kan det säkert vara.

 13. Calle says:

  Blev överlycklig när jag googlade mig hit efter mitt loppisfynd av Åviken, brödrostarnas Rolls Royce.

  Gjorde ren den, plockade isär den, och blev fundersam när jag ser materialet som isolerar värmen att spridas till höljet. Ser ut som, och jag undrar om det kan var så illa att det består av asbest? Någon som vet mer?

 14. Jag kan fråga en man som renoverat åtskilliga.

 15. Calle says:

  Hej Carina, har du hört något mer från din renoveringskompis beträffande isoleringsmaterialet?

 16. Har fått veta att det absolut inte är asbest! Samma materail används än idag, tyvärr kommer min vän inte på namnet på materialet, men du kan känna dig trygg!

 17. henrik björklund says:

  Vi har oxå en Åvikens brödrost hemma fast med svart vred…mycket fräck modell !

Leave a Reply

preload preload preload