Aug 19

Än en gång har jag nytta av Johan Janssons bok “Ljuset ska vara vitt och lysa fritt” som berättar historien om Ateljé Lyktan. Denna gången sökte jag i boken för att finna lite fakta kring den lilla ljuslyktan Ofir som kommit in till butiken.

I boken kan man läsa att Lyktans grundare Hans Bergström vid ett tillfälle vände på en takkopp och fann grundformen till en ljusslykta. Lyktan som fick namnet modell 1001, eller Ofir som den heter idag – var född. Detta skedde 1958.

Historien tar inte slut här utan fortsätter med tillkomsten av lampan Bumling. Anders Pehrson som formgav Bumling fann grundformen i ljuslyktan modell 1001/Ofir. Det råder inga tvivel om detta släktskap!

Anders Pehrson hade en tumregel som han eftersträvade i sin formgivning och det var de fyra F:en. Färg, form, funktion och familj. 1968 lanserades Bumling på belysningsmässan i Göteborg och som alla vet, blev det en succé och alla F:en fanns med!

6 Responses to “Takkopp – ljuslyktan Ofir – Bumling”

 1. Blir full i skratt för dn ljuslycktan har jag och den står i ett skåp som sånt som ska hiva. nu ska jag sparada den . Bumlingen vill jag så gärna ha i rött.

 2. Jag känner flera stycken som bara använder nederdelen till Ofir, för att de tycker glaset är fult. Så det finns alternativ.

 3. Peter says:

  Där ser man!

  Då hade jag rätt ändå rätt när jag skrev om ljuslyktan för ett tag sen!! Var osäker på ifall historien kring Ofir och kopplingen till Bumling verkligen stämde!

 4. Jo då det stämde, ännu roligare att även Ofir hade en sk förlaga, nämligen takkoppen.

 5. Magnus says:

  Många tack för historien! Såg nyss en sådan lykta på Tradera och såg likheten med Bumling-lampan. Det fick mig att börja undra… Sedan fick jag veta att Hans Bergström – och inte Anders Pehrson som jag hade misstänkt – formgivit den. Hade därför lite svårt att få ihop allt. Tills nu! Tack igen!

 6. Härligt att kunna hjälpa till med att räta ut ett frågetecken!

Leave a Reply

preload preload preload