Aug 15

Jag tror att de flesta människor har en alldeles egen uppfattning om vad uttrycket kitsch står för. Det som är kitsch för mig betyder inte automatiskt att det är det för en annan människa. När jag försöker förklara vad kitsch betyder för mig, så är det föremål som är vulgära, överdrivna, svulstiga, osmakliga, men de kan också vara humoristiska, galna eller alltihopa på en och samma gång. Hemma hos oss står ett äpple som faller under min benämning kitsch, nämligen ett gigantiskt äpple i porslin från Italien.

Ordet kitsch har jag fått lära mig, skapades redan på 1870-talet i Tyskland av konsthandlare. Det fick betydelsen billig, sötaktig konst av undermålig estetisk kvalitet. Kitsch har med åren fått en vidare betydelse och innefattar nu även konst som av olika slag karaktäriseras av dålig smak och där försök har lagts för att väcka sentimentala känslor som till exempel “hötorgskonst”.

Kitsch används även när det gäller inredning där olika föremål inte harmoniserar med omgivningen, utan sticker ut och värderas utifrån sina egna egenskaper.

Jag har letat i mitt bildarkiv efter kitschiga prylar och här nedanför kan ni se dem. Som sagt, det är jag som tycker att de är kitschiga, det betyder inte att de är det…

Tillverkades av Televerket i begränsad upplaga under 70-talet. – Diabelle

Keramiktavla från 50/60-talet, Tyskland.

Burk i keramik, Gabriel.

Tavla med Musse Pigg, JIE.

Rosuppsättning i porslin, Italien.

Pusselljusstake i keramik, Nittsjö.

Rörstrand.

Glömt vad formgivaren heter, Danmark.

Fruktkorg från 50/60-talet.

Som avslutning visar jag bilden på en glaskula med en plastros i  och som är fylld med vatten. I mina ögon är det kronan på verket då det gäller KITSCH!

4 Responses to “Kitsch – vad är det?”

  1. kerstin says:

    Rosen håller jag definitivt med om. R-strandskannan var ju läcker!!

  2. Anna says:

    Lampan, det italienska, rosen, telefonen är absolut kitsch för mig. Tack för härliga bilder! Gillar fruktkorgen. Vill ha!

  3. Gillade verkligen äpplet och keramiktavla. Brittmari

  4. Ja äpplet är maffigt!

Leave a Reply

preload preload preload