Aug 11

Jag har snart samlat på dessa oljelampor i 10 år. När jag började hitta dem på loppisar så skänkte säljarna nästan iväg dem, eller sålde dem för 5-10 kr styck. Sedan jag startade min butik, har jag alltid låtit dessa lyktor få en framträdande plats i form av placering och mängd. Efterhand fick mina kunder upp ögonen för dem och nu kommer folk ibland till butiken bara för att köpa Aladinlampor. Lamporna är formgivna av Anne Nilsson som var verksam på Höganäs keramik under åren 1980-1982. Det är samma Anne Nilsson som var på Orrefors 1982-2001 och Kosta Boda 2001-2006 och på IKEA från 2000.

Under åren som gått har jag stött på många olika färger och storlekar på dem. Här ovan en i metallicblått. Tyvärr hittar jag inga bilder på de som var i guld, brons, rosa och turkos, men jag kan säga att de som var i brons ångrar jag att jag sålde!

En som ligger allra längst ner på min favoritlista över Aladinlyktor, är denna jubileumsutgåva som är i mattvit keramik med guldstreck på. Gillar den inte alls!

Här är några som är i en ganska ovanlig färg, ljust duvblå.

De här höganäsbruna är också ovanliga och de vistas hemma i min bokhylla.

Här ovan visar jag några av mina absoluta favoriter, en samling som jag har på terrassen och som tänds på sommarkvällarna. Den största har en omkrets på 96 cm och är stor som en medicinboll, kan jämföras med omkretsen på den minsta som är på 28 cm. De här riktigt stora hittar man väldigt sällan, har haft en grå och en vit i butiken, letar privat efter en röd.

De röda är mina superfavoriter och de som ni ser här ovan gör att julstämningen blir total i vårt hem varje jul.

Ett tips från mig! Följ inte råden som ofta står på en liten lapp under dessa lampor, nämligen att fylla dem med tändvätska. Använd lampolja så slipper ni oset! Ett annat tips från mig är att ha många av dessa lampor, inte två, tre stycken utan våga vräka på det med många – det blir så vackert då!

49 Responses to “Aladin från Höganäs”

 1. Linda says:

  Hej! Jag har länkat till det här inlägget i min blogg, hoppas att det är ok!

 2. Gila says:

  Har sett att dessa lyktor börja komma tillbaka. Ångrar att jag inte slog till på en röd för 10 kr i sommras.

 3. Det var väldigt billigt, just de röda är lite ovanligare!

 4. ylva nyström says:

  hej hittade en vit jättestor aladin lampa. sådan som du beskriver som en medecin boll. jag betalade 130 kr. vad tror du…om priset. Det är en fantastisk fin låga.nästan som en liten brasa.

 5. Det är ett mycket bra pris, grattis!

 6. Alice says:

  Hjälp! Hur tänder man en sån lykta?

 7. Du häller i lampolja och ser till att veken är lagom och sedan tänder du, enkelt!

 8. Gustav says:

  Jag har en halvstor Aladin som saknar stämpel. Kan den ha varit andrahandssortering eller dylikt?

  Dessutom undrar jag varför det finns två olika sorters vekhållare. Min tes är att den “plattare” är tidigare. Kan det stämma?

 9. Ofta var de etikettmärkta och när de faller bort så…

 10. Susanne Hedren says:

  Hej Carina!
  Så roligt att se någon som samlar på dessa lyktor! Jaa, det är verkligen en vacker låga på dem som Ylva Nyström skriver.
  Jag har tre stycken svarta (blanka) i storlekarna (ca) 9cm, 11 och 30
  Köpte dem på Höganäs någon gång i slutet av -79, början av -80. Har haft mycket svårt att göra mig av med dem men idag passar de inte längre in i mitt hem och nu när jag flyttat till mindre behöver de bo någon annanstans 😉 vet du möjligtvis vad jag kan få för dem och var folk letar efter dem i första hand? Blocket? Tradera?
  Bor strax söder om Göteborg.
  Tack på förhand 🙂

 11. Man brukar kunna köpa dem ganska billigt på loppis, så att ge dig en prisidé är svårt.

 12. Elisa says:

  Hej! Jag är nyfrälst av dessa vackra ting! Har lyckats hitta tre svarta i olika storlekar och tre vita. Har googlat länge på detta och din sida verkar vara den enda vettiga! Vad ska man ha för bränsle? På en av mina står det stort att man bara ska använda t-röd (tror jag det var)… Vad är lampolja och vart får man tag i sånt? Likadant med veken… Som sagt, jag bet om ursäkt men jag är ny på detta men vill ha dessa lysande i mina fönster i höst! Vet du vart man kan köpa lampolja? Om man vågar använda det, samt veke som passar just Höganäs lamporna? VÄLDIGT tacksam för svar! Shine on…

 13. Lampolja kan du köpa på vilken Ica-butik eller livsmedelsbutik som helst. Lampolja säljs i stora plastflaskor. På många av lyktorna står det att man ska använda tändvätska, gör inte det!
  Vekarna brinner inte utan det är oljan, därför behöver du inte oroa dig för dessa.

 14. Ewa says:

  Hej
  Köpte två röda Lyktor hos dig i butiken i Malmö… Blev helt frälst… Nu har jag sex stycken och håller ögonen öppna för fler 🙂

 15. Aladin kan man inte få för många av, jag har massor! =)

 16. Rebecka karlsson says:

  Hej
  Undrar om de som är hjärtformade också gjordes i flera färger?

  Med vänlig hälsning,
  /Rebecka

 17. Vilka hjärtformade menar du Rebecka?

 18. Vera says:

  Hej!
  Ja lamporna är fantastiska! Jag växte upp med sådana och miss hur spännande jag tyckte det var när mamma o pappa tände de 🙂
  Nu har jag hittat egna sådana och undrade om du har något tips på olja. Läst att det ska finnas en paraffinbaserad sådan för inom- och utomhusbruk som inte ska lukta. Har du något erfarenhet av någon sådan?
  Tack!!
  /V

 19. Hej Vera! Du ska använda något som heter lampolja, säljs i vanliga matbutiker i 1 liters plastflaskor. Använd aldrig tändvätska som ofta står på en lapp undertill på lamporna.

 20. Vera says:

  Stort tack för svaret. O snabb var du!! 🙂
  Ska fixa en sådan och hoppas det går bra att sätta ihop sen, lite läskigt.
  /V

 21. Kicki says:

  Hej!!!!! Jag älskar Alladinlamporna, jag tycker designen är genial i sin enkelhet. Har ett problem som du kanske kan hjälpa mig med? Var kan jag köpa veke ?

 22. Har du blivit av med veken? Veken ska räcka hur länge som helst, det är ju oljan som brinner. Du kan alltid försöka i en skeppshandel. Lycka till!

 23. Kicki says:

  Tack för rådet, skall kolla där. Har samlat på mig en hel hög lampor under årens lopp och en del jag köpt på loppisar har varit utan vekar, och sen tar det ju även på dom när de brinner, vissa lampor har jättekort veke. Bra tips med skeppshandel det hade jag inte kommit på själv!!!!!!

 24. Vera says:

  Hej igen,
  Nu kom äntligen hösten o det blev dags att kicka igång lamporna 🙂 hann aldrig i våras.
  Undrade om du kunde hjälpa mig med att förklara hur jag ska göra med själva veken. Hur mycket ska den sticka upp och hur mycket behövs nere i själva lampan? Och vad händer när oljan börjar ta slut?
  Sen även berätta, jag har hittat en silverfärgad! Himla fin, vet du nåt om den serien?
  Tack för all hjälp! <3
  /V

 25. Du ska bara låta en så pass lång bit av veken sticka upp så att det blir en lagom låga. När oljan är slut tar du bort hållaren för veken och fyller på.

 26. Roy says:

  Hej,

  Någon som vet var man kan få tag i gummi O-ringen som mässingstoppen ansluter till själva lyktan ??

 27. Du kan använda ljuslyktan utan denna gummiring, funkar utmärkt ändå!

 28. Catharina says:

  Hej,
  Var finns din butik?

 29. Efter 10 år i Malmö finns vi nu på Österlen i Borrby. http://www.blahusetborrby.se

 30. Hanna says:

  Hej!
  Jag har en vit aladin med omkretsen 96cm! Tycker den är så fin! Jag undrar om du vet varför det så noga står att man inte ska använda något annat än tändvätska på klisterlappen undertill? Så nyfiken på detta. Själv använder jag lampolja.
  Tack på förhand!

 31. Man ska INTE använda tändvätska! På den tiden fanns inte lampolja.

 32. Hanna says:

  Aha! Det förklarar varför de inte rekommenderade lampolja. Tack! (Precis..använder absolut bara lampolja i mina) Tack för svar!

 33. Hejsan! jag fick nyligen 3 svarta lyktor av en bekant, liten , mellan och en lite större. Det syntes att det skulle vara en storlek emellan. Jag tänkte spara dessa nu, men undrar hur många storlekar finns det? Det skulle ju vara roligt med en i varje storlek som finns 🙂

 34. Lars Schölin says:

  Hej
  jag har 3 stycken i olika storlekar i roseguld (är ju rätt så “het” färg just nu)och dom har jag aldrig sett mer än dom jag har. Är dom mycket svåra att få tag i? gjordes dom i den största storleken ? Ska nog sälja om, prisbild?

 35. Monica D says:

  I ett tidigare inlägg från februari 2014 frågar Rebecka Karlsson om hjärtformade. Jag har genom åren stött på två färger; röda eller turkosa.
  Har dessutom en ovanlig cylinderformad, upprättstående modell i svart som jag endast stött på en gång.
  Av den vanliga modellen nyligen hittat en silverfärgad i mellanstorlek.
  Började hålla utkik efter dem för min brors räkning, så flera har han fått, men några rariteter har jag behållit då jag så smått fastnat för dem själv.

 36. Stefan says:

  Hej
  Jag köpte en jättestor till mina föräldrar för många år sedan, nu är dom borta men lampan har jag kvar. Har jätteproblem att hitta veke till den, något tips?

 37. Erika says:

  Hej! Jag såg att du skrivit i kommentarerna att man inte ska använda tändvätska, är det någon särskilt anledning till det? Är det brandfarligare kanske?

 38. admin says:

  Det är brandfarligt, sotar och luktar illa.

 39. admin says:

  Sök i olika skeppshandlar.

 40. Peter nilsson says:

  Hej,
  Var köper jag veke till mina Höganas Alladin lampor. Skulle vilja köpa tre röda….

 41. Carina Öhman says:

  Prova i någon butik typ skeppshandel.

 42. http://www.nackabyggnadsvard.se
  Där kan du hitta veke. Annars googla på veke till oljelampa så kan du beställa veke. Snörveke 5mm

 43. Maggan says:

  Hej! Har tre Alladin lampor,de läcker lite olja när de brinner,är via packningen. Skulle behöva nya,har du något tips hur jag får tag på sådana packningar. M v h Maggan

 44. Carina Öhman says:

  För sök att hitta någon på loppis och byt ut, så brukar jag göra.

 45. Marc o Mathias says:

  Hej
  Nu ska vi tända vår första. Har precis köpt en liten röd på loppis i växjö för ca 100kr. Vi tycker som du att de röda är de vackraste. Tack för alla tips om dessa ljuvliga aladinlampor.

 46. Hej!
  Hur i jössenamn får man den här gummiringen och vekhållaren på plats?
  Försökt och försökt…
  Ljus & Kärlek
  Michéle

 47. Carina Öhman says:

  Smörj gummiringen med lite olja, så går det lätt!

Leave a Reply

preload preload preload