Aug 06

Finns det någon enklare stil att skapa än Shabby chic!? En gammal  eller ny pall, lite vit färg på den och så har du en pall som är shabby chic. Har du en stol som du målar vit och sedan klär sitsen med vitt tyg, helst i lin – så har du plötsligt en stol som är shabby chic. Eller varför inte en gammal burk som du målar om i vitt, skrapar lite försiktigt på den med sandpapper så att den ser lite sliten ut och – vips så har du en shabby chic-burk. Vill du ha gardiner som är shabby chic kan du ta vilka vita eller ljusa bomulls- eller linnegardiner som helst, men glöm inte att där helst ska vara några skira spetsar eller monogram ditbroderade, se där nu har du även shabby chic-gardiner. Som pricken över i:et i din heminredning, blir det om du med sirliga bokstäver skriver på väggen till exempel ” Carpe Diem” eller “Carpe Noctem”  och glöm inte att hänga upp en ängel, en madonnabild eller ett vackert slitet krucifix, det fullbordar hela inredningen. Vill du pynta dig själv så att du matchar ditt shabby chic-hem så är det viktigt, så som jag nämnt tidigare, att det ska vara textil i bomull eller linne och så ljust som möjligt. När du sytt ex grunden till en klänning så syr du bara på en volang och broderar dit något vackert sirligt mönster med vitt broderigarn – nu passar du perfekt för ditt hem! Vill du inte eller inte kan, så kan du köpa färdigt från exempelvis Odd Molly – men det kostar en rejäl slant!

Jag är, som ni nog vid det här laget förstått, innerligt trött på (milt sagt) ordet Shabby chic. Detta fenomen dyker upp i massor av sammanhang när det gäller inredning och kläder och alltid är det kvinnor som använder sig av det. Åtminstone har jag aldrig (än så länge) sett en man stoltsera i ett heminredningsreportage och sagt att “grunden i mitt hem vilar på Shabby Chic”… Går jag in på Traderas sidor under “Antik och Design” så verkar varannan auktion vara Shabby chic, letar man bland olika heminredningsbloggar så finns det en uppsjö (och välbesökta) bloggar i detta ämne.

Jag letade på Wikipedia vad uttrycket egentligen betyder och varifrån det kommer och så här står det;

Shabby chic är en inredningsstil som skapades av den brittiska inredningsarkitekten Rachel Ashwell i slutet av 1980-talet. Stilen inspirerades ursprungligen av traditionella hus på den engelska landsbygden. Ett kännetecken är väl använda, äldre möbler eller nya möbler som behandlats för att ge samma intryck. Färgtemat går i vit eller ljusa färger. Tygklädsel är ofta i bomull eller lin.

Bland svenska inredningsbloggare har shabby chic blivit något av en favoritstil. I sin mera folkliga tappning är shabby chic ofta en feminin stil präglad av pastellfärger. Romantiska detaljer och egentillverkade prydnadsföremål är populärt. Möbler är ofta fynd från lokala loppmarknader som återanvänts och målats om. Metalldetaljer kan gärna ha inslag av rost. Ibland inkluderas kristna föremål som madonnor, kors och gamla biblar.

Som avslutning passar jag på att visa min egenhändigt sydda sängkappa av min mors gamla lakan. Romantiskt eller kanske rent av Shabby chic!?


6 Responses to “Den romantiska stilen – Shabby chic”

 1. Anmaj says:

  Håller helt med dig..inom vissa gränser kan den ljusa lantliga stilen vara vacker. Men idag har det blivit svulstigt och känns inte längre äkta. Många fina bruna möbler förstörs genom att målas över med vitt, skrapas lite här och där och ges en patinering som ska föreställa slitet och gammalt. Visst känns det igen från den tid då målade möbler avlutades?
  Personligen får jag nu mer inspiration av det rena formspråket som 60-talet hade.
  Tack för en inspirerande blogg!

 2. Tack Anmaj, alltid jätteroligt att få respons på det man skriver!

 3. Christin says:

  Jag håller med, tycker det är synd att förstöra fina gamla möbler. Helt okej dock om möbeln är sliten och annars oanvändbar.Gillar en del av det här romantiska men har inte mycket av det själv.Finns väl ett och annat i min saliga blandning 🙂
  På tal om Tradera har jag flera gånger sett att man skriver shabby chic i rubriken men sen är det något helt annat, allt för att försöka locka till sej köpare.

  Fin sängkappa, extra fint när det är mammas gamla lakan.
  Har du förresten förslag på sänggavel om man är mer åt 60-talsstilen ? Är inte händig så det ska helst inte vara något man bygger själv…

 4. Jag har själv fixat “sänggaveln” som anas på bilden med min sängkappa. Jag har tagit ett tyg, i detta fall Bulbous av Stig Lindberg, och spänt fast det bakom sängen så att det ser ut som en sänggavel. Vill du göra det riktigt enkelt kan du bara fästa tyget med en häftpistol eller några små nubb. Jag har köpt en skena som är klädd med kardborrband, fäst den på väggen och sedan har jag sytt fast kardborrband på tyget och därefter är det bara att hänga upp. Väldigt enkelt att byta tyg när man tröttnar.

 5. Christin says:

  Tack för tipset ! Hoppas komma till skott 🙂

 6. […] något om det Men i alla fall så har jag nu hittat ett blogginlägg på Precis en såns blogg http://precisensan.com/blogg/2010/08/06/den-romantiska-stilen-shabby-chic/ som beskriver mina känslor på ett helt perfekt vis, så jag låter er läsa det där […]

Leave a Reply

preload preload preload