Jul 02

Jag älskar att omge mig med blommor och växter, både ute och inne. Min terrass brukar prunka av blommor så här års, men denna sommaren kom igång så sent att det enbart är perennerna som prunkar för tillfället. Jag tyckte inte det var så kul att plantera blommor i junis regn och rusk, men det blir nog bättring på den fronten nu i juli då det är tropiskt varmt här.

Även på terrassen försöker jag att använda mig av äldre ting för att plantera blommor i. Eftersom jag har många större träd och växter så har jag köpt en hel del zinkbaljor och zinkhinkar. Dessa fungerar utmärkt bara man tar hål i dem så att överskottsvatten kan rinna ut. Ett tips jag fick på en trädgårdsskola är att man inte ska ta hål i botten av kärlet, utan några cm upp, detta för att vattnet inte bara ska rinna rakt igenom. Den stora zinkbaljan här ovanför innehåller mängder av smultronplantor samt ett träd som kallas “brödträd”. Zinkbaljan är så stor att man inte precis flyttar runt den efter behag, den rymmer 100 liter! Hinken bredvid pryds av en utomhushibiskus som brukar blomma med gula blommor.

Den ovala zinkbaljan rymmer 70 liter och i den växer vad många tror är ett olivträd, men det är faktiskt en salix. För att fylla ut växer där även en murgröna och en förgätmigej.

När jag ändå var i gång med att ta bilder så visar jag även min “Elefantfot” som är snart 25 år gammal och som är planterad i en gammal keramikbehållare som rymmer 35 liter. Jag har inhandlat den och några liknande på Lärarhögskolan i Malmö när de hade auktion.

Som avslutning visar jag min St Paulia som växer gott i en kruka tillhörande Ruska av Ulla Procopé från Arabia. Krukan är i två delar, en kruka och ett fat som är så pass högt att krukan upplevs som en del.

För er som vill läsa lite mer om servisen Ruska kan läsa här: Från kackerlackor till servisen Ruska

3 Responses to “Från zinkbaljor till Ruska – perfekt för dina växter!”

 1. kerstin says:

  Trevligt

 2. David says:

  Hej Jag har en jättestor elefantfot som är lite vissen, den är över metern hög. Bladen har på sista tiden blivit tunnare och ljusa, samt färre.
  Har du några tipps då du själv haft växten i 25 år.
  Den är för oss som en familje medlem skickar gärna bild så du får se

  Hälsningar
  David

 3. Jag har själv haft samma problem med en av mina två Elefantfötter som tyvärr har dött. Det enda tips jag kan ge är att plantera om med ny jord och i en större kruka. Denna växt strävar ju efter att bilda stam och tappar därför blad nedtill.

Leave a Reply

preload preload preload