Jun 13

En söndag i september 2007 kom jag i kontakt med Gullberg Form för första gången, vilket ledde till att jag i dag är återförsäljare för lamporna. I Sydsvenskan fanns ett reportage om designfamiljen Gullberg – Bengt Johan Gullberg, hans mor Elsa Gullberg  och hans söner. Elsa Gullberg föddes i Malmö 1886 och utbildade sig vid Konstfack i Stockholm. Hon var både konstnär och entreprenör och efter sin död hedrades hon med en stor utställning på Nationalmuseum.

Sonen Bengt Johan Gullberg har förutom sina välkända lampor med doppade metallställningar i plast och virade med breda linne/bomullsband formgivit bordet A2. Han har också formgivit tv-apparater, transistorradio och stolar, bokhyllor, skåp och köksinredningar som såldes i platta paket långt före IKEAs tid. Han är också den person som tog fram den gröna färgen till industrimaskiner, vilken än idag kallas för Asea-grön. Dock är det hans lampor från slutet av 40-talet som gjort honom mest känd.

Han berättar i artikeln att han och fotografen KW Gullers skulle göra ett julkort åt Elsa Gullbergs firma. De lyckades inte riktigt få till ljuset, utan testade sig fram med att hänga pappersremsor framför fotolamporna. Det var så idéen till lamporna föddes.

Jag har hittat lamporna i många tidningar från tiden och det alltid lika kul varje gång att få se dem i den tidens miljöer. Lamporna finns även med i inredningsböcker, bland annat i A Treasury of Scandinavien Design, boken är utgiven i New York 1961.

I dag är det sonen Oscar Gullberg som ansvarar för att en del av lamporna åter är i produktion. Det finns bara en sak som jag och många av mina kunder saknar bland lamporna och det är en golvlampa.

Artikeln som jag nämner fanns i Sydsvenskan söndagen den 16 september 2007 och hette Gullbergs – en svensk designerfamilj.

3 Responses to “Gullberg Forms ljuspunkter”

 1. Peter says:

  Fina lampor!!

  Minns att bordet A2 var det första jag såg vid mitt första besök i din butik. Kände genast igen och diskuterade formgivningen med dig!!

  En sådan benställning ligger högt upp på önskelistan över vad man vill hitta på en loppis…

 2. Randiga Ttråden says:

  De är verkligen fina.

 3. Christin says:

  Fina lampor ! Kul och intressant info o hur dom kom till osv

Leave a Reply

preload preload preload