Jun 11

När jag började intressera mig för design/formgivning från 50-70-talet, så var Ingrid Atterbergs serie Spiral något av det första som mina blickar föll på. Jag tror det var den näst minsta vasen som var den första jag fann. Därefter köpte jag en skål med lock och ett fat, men dem sålde jag för det var formerna på vaserna som tilltalade mig. Tidigt fann jag också den näst högsta vasen, som tyvärr är avsågad i halsen med  5 cm. Antagligen har det skett en olycka och man har räddat vasen genom att såga bort naggarna. Den största vasen som jag har, har säkert varit med om samma öde, men istället blivit omgjord till en lampa. Jag har försökt att pilla bort lampfästet för att kolla, men det är rejält fastlimmat och jag har inte vågat ta i för mycket.

Den största vasen/lampan är hela 80 cm, nästa är 50 cm men skulle egentligen vara 55 cm, nästa är 35 cm, nästa 27 cm och den minsta är 20 cm. De jag saknar är de två minsta som mäter 15 cm och 8,7 cm.

Ingrid Atterberg som är född 1920 var verksam vid Upsala Ekeby under åren 1944-1963, men även vid Karlskrona och Gefle samt i Toscana. Hon var även verksam vid Alsterfors glasbruk under åren 1958-1963. Vid Karlskrona och Gefle formgav hon bland annat Tricorn, Pylon, Negro, Gra­fika, Västkust, Chamotte, Mimosa, Pastell och Vienna.

Ränder är något som ofta förekom i Atterbergs dekorer till exempel Inca, Nevada, Plan, Tricorn, Vinga och så Spiral. Spiral gick även internt på Upsala Ekeby, under namnet Snoddas.

2 Responses to “Spiral av Ingrid Atterberg Upsala Ekeby”

  1. Benny says:

    Aha…vilket nummer har den största vasen/lampfoten? Jag har för mig att det finns lampfötter också nämligen, dvs, de är tillverkade som lampfot med sladdhål som är glaserat vid botten…

    Spiral är fin tycker jag, har inga delar i serien tyvärr! Den finns ju med en grön glasyr (ränderna) också, lite ovanlig tror jag bestämt!

  2. jag kan se i UE-boken så är den högsta vasen 55 cm och min stora finns inte med. Denna har inget borrat hål utan sladden finns fäst i lamphållaren, mycket snyggt gjort.

Leave a Reply

preload preload preload