Jun 07

Min man nynnade och sjöng hela helgen och var ovanligt gladlynt. Anledningen var att han varit på loppis och gjort ett sådant där helt otroligt fynd. Ett sådant där fynd som bara händer andra och aldrig en själv. På ett snyggt uppdukat loppisbord bland lite finare saker stod hon – Amalia. Min man trodde knappt att det var lönt att gå dit och fråga om priset. Dock gick han dit och lyfte upp henne och såg att hon var både signerad undertill och med etikett, så ingen kunde missa att det var en Lisa Larson-flicka. Framförallt var hon i perfekt skick. Han frågade vad de ville ha för henne och svaret fick honom att snabbt plocka fram plånboken och betala och snabbt gå iväg med Amalia.

Väl hemma plockade “min jägare” fram alla andra saker först och visade och sist plockade han fram Amalia. Jag såg direkt att det var en mycket fin Amalia med en ovanlig glasyr som heter cromotryck. Priset för dessa brukar ligga ungefär 5 gånger högre än med vanlig dekor. De cromotryckta flickorna gjordes i en begränsad upplaga mellan 1958-73 och är omåttligt populära hos samlare.

Det finns fem stycken ABC-flickor som heter Amalia, Beata, Charlotta, Dora och Emma. Alla flickorna utom Dora läser böcker och var från början tänkta som bokstöd, dock var de alldeles för lätta, så de klarade inte av sitt uppdrag “att stötta” böcker.

Chromo-/cromo-/kromo-tryck är ett litografiskt tryck med flera färger. Det förs över på det glaserade föremålet med ett papper och därefter bränns det.

9 Responses to ““Amalia” med cromotryck av Lisa Larson”

 1. Peter says:

  Grattis!!!

  Man behöver ett sånt super-fynd lite då och då för att inte tappa hoppet!!

  Man e ju dock lite nyfiken på vad priset faktiskt blev…:)

 2. Det var bara tvåsiffrigt. 😉

 3. Peter says:

  Jaha….

  Dom går ju sällan tresiffrigt 🙂

  Skämt åsido – får gratulera till ett superfynd!! Har aldrig sett denna modell tidigare, men var verkligen snyggt med blommönstret!

 4. Grattis, vad kul. Jag är grön av avund.

 5. Christin says:

  Grattis till superfyndet !
  Så fin hon är er Amalia. Gillar även dom vanliga väldigt mycket och vi har haft turen att få ärva en Amlia o en Dora som nu bor hos oss.

 6. Victoria says:

  Hej hej!
  Först och främst, grattis till dej och din man för det fina fyndet. Hon är verkligen superfin.
  Jag har en Charlotta med detta chromotryck (eller hur det nu stavas) fast med rosa rosor, blå violer och en till blå blomma. Hon är i perfekt skick, utan skador, eftersom hon stått innanför lås o bom i alla år i ett vitrinskåp. Hon är stämplad undertill med LISA L, MADE IN SWEDEN och det står S CHARLOTTA.
  Är det nån som kan säga vad denna förtjusande dam är värd? Jag har kollat lite på nätet men inte hittat någon direkt siffra. Alla är ju väldigt förtegna med vad dom betalar för dessa tjejjer. Så vad är ett bra pris för en Charlotta som jag har?
  Victoria.

 7. Skulle tippa på ca 10 000 kr, men det kan variera starkt, både uppåt och neråt.

 8. Martin says:

  Hej!

  Har rensat lite på farfars vind och hittade inte mindre än 12 st ABC – flickor,
  alla i väldigt bra skick och med cromo tryck.Blir lite sugen att sälja när man ser hur mycket de är värda!
  Martin.

 9. Jag får bara önska dig ett stort grattis till dessa fynd Martin!

Leave a Reply

preload preload preload