May 26

Tanken var att temat Leksaker skulle vara avslutat för denna gången, men ibland blir det inte som man tänkt. I går när jag var i butiken och hade min allmänna fixardag, så kom en god vän in med en present till mig. Han vet att jag är svag för de danska Thomas Dam-trollen. Presenten han gav mig var ett mycket ovanligt troll, nämligen ett elefanttroll!

Både min son och min man tyckte elefanttrollet var otäckt och fult, men jag tycker nog att det åtminstone är charmigt.

Lite historik kring dessa troll från 50-talet och framåt följer här: Thomas Dam var en fattig fiskarson som började tälja troll i trä för att dryga ut familjens knala kassa. Trätrollen sålde ganska bra och efterhand utvecklades idéen och man började använda rågummi som fylldes med sågspån. Håret gjordes av fårskinn och kläderna syddes direkt på trollen. Under 60-talet ökade försäljningen stort och trollen spreds över hela världen. Man utvecklade ett sätt att tillverka trollen maskinellt i en annan sorts gummi som var mer hållbart, dock var och är fortfarande stora delar av tillverkningen gjord för hand. Trollen kallades för lyckotrollen och är alltid stämplade med Dam och made in Denmark om det är de äldre trollen.

Det jag med säkerhet kan säga är att trollen doftar lika gott idag, som då man var barn!

Jag vill också passa på och visa ett ganska ovanligt trädjur av Kay Bojesen, en liten hare som är så fin!  Ni som är intresserade av att veta mer om denna danska formgivare, kan läsa i inlägget Kay Bojesens busfrö.

6 Responses to “Thomas Dam och Lyckotrollen”

 1. kerstin says:

  Visst är det väl en Smurfelefant???

 2. Kicki says:

  Riktigt häftigt troll, om än lite småläskig….

 3. Var rädd om elefant-trollet, de går för mycket mer pengar än trollen på Tradera, flera hundra!

 4. Oj då! Det hade jag ingen aning om. Tack!

 5. Carina Thell says:

  Har ni några lyckotroll Thomas Dam inne just nu som är till salu?
  Hälsningar
  Carina

 6. admin says:

  Inga för tillfället, men håll koll på min webshop. http://www.precisensan.se

Leave a Reply

preload preload preload