May 19

Nu är det inte så att jag gått i barndom, utan snarare gjort en djupdykning i klädkammaren vilket ledde till källarförrådet,  vilket ledde till rotande i gamla lådor, vilket ledde till mina gamla leksaker. Det är inte ofta som denna leksakslåda öppnas nuförtiden, men det är speciella känslor och minnen som dyker upp varje gång det sker.

Det första leksaken som jag har minnen från är min luggslitna nalle. Han saknar ett öga, garnet på nosen har lossnat och han saknar en stor bit päls i pannan. Dock väcker han fortfarande känslan av trygghet och värme.

Min dockservis fick jag nog när jag var i femårsåldern. Servisen har använts mycket när jag hade dockkalas men ser ändå ut som om den är oanvänd. Jag var väldigt rädd om alla mina leksaker, antagligen för att man inte hade sådana i överflöd.

Mina egna Dam-troll hittade jag inte när jag rotade i min låda, så jag har lånat en bild från butiken. Jag hade två Dam-troll när jag var liten och dessa skulle jag få när jag och mina föräldrar skulle åka på bilsemester. Dock var det så att jag rotade i packningen innan avresan och överlycklig hittade trollen. Jag minns att min mor blev väldigt arg på mig och att jag skämdes kolossalt över att jag inte hade kunnat vänta på min överraskning. Trollen älskade jag i varje fall och någonstans i min låda ligger de och trycker.

De här små dockorna har jag forskat lite kring idag och kommit fram till att de heter Liddle Kiddles. Det är Mattel som tillverkat dem, samma tillverkare som till Barbie och de tillverkades mellan 1966-1971. Jag har inget minne av när jag fick dem, jag minns däremot att de fick bo i mitt dockskåp eftersom de hade perfekt storlek för det. Visst är de söta?

Nästa gång ska jag visa lite fler leksaker som jag fann i min låda.

8 Responses to “Mina leksaker från 60-talet”

 1. yvonne says:

  Kul bilder. Har du något foto på “gonken”?
  mvh Yvonne

 2. Katharina Frisk says:

  Satt och tittade på din fina blogg och kände igen nästan allt i leksaksväg från min egen barndom!
  Little kiddies hade jag också, den lilla brandmannen med små stegar som togs av och på brandbilen, en liten ratt som gick att snurra… Men hjälmen var lite svår att få på, det röda håret var så tjockt! Och hans gula regnkappa var skitsvår att knäppa – minimala små metallhyskor att haka i knapphålen.
  En little kiddie-docka hade små blonda lockar och kom i en jättemedaljong som jag hade som ett halssmycke när jag fick den på min 9-årsdag. Det måste ha sett märkligt ut… De dockorna var mjuka och hade ståltrådar inne i armar och ben så att man kunde sätta dem ner och böja till armarna o.s.v.
  Skrattade gott när jag nu läste att vi båda tog Televinken till roliga timman – såg inte det först.
  Trollens speciella doft kan jag känna än idag – minns du att det fanns små troll som man kunde ha på toppen av sin blyertspenna – det var tufft när man var 8 år!

 3. barbro svedberg says:

  Åh va skoj! Precis en sån dockservis hade jag, som är född -61.Min var, sist jag såg den (undrar vart den blivit av?) något mer decimerad, än den du har. Tänk, kartongen, med sina söta figurer…
  Syrran hade enTelevinken, som jag var ganska avundsjuk på, var något speciellt lockande, med den kantiga dockan, som kunde göra vad som helst. de små kiddiesdockorna hade jag totalt glömt bort, tills nu! Känner särskilt igen dockan m lilla rosa spjälsängen. Också dessa tillhörde storasyster Birgitta, och åtråddes därmed extra hårt, av mig…
  Lyckotrollen, ja. Jag hade ett litet fiskartroll, med gul galonjacka, dito byxor, o sydväst. En liten silversill satt framtill på jackan, fäst med små klamrar.Tror att Birgitta hade ett likadant, fast med rött oljeställ.
  Min älskade nalle, Alexander, sitter här, bara några meter bort, o ser allvarlig o lite sträng ut. han har sällskap av Chip, en liten fin apa, som är några år yngre. Är så glad att jag har dem kvar!

 4. Verkar som att vi haft ungefär samma sorts leksaker när vi växte upp Barbro. Har du och din syster kvar era saker?

 5. Lena says:

  Är det någon som minns detta. Man köpte plastkartor med olika föremål. Det jag minns är bokstaven s, hänglås, nyckel mm. De fanns i olika storlekar o färger och sedan hakade man ihop alla saker så det blev som långa kedjor så att säga. Ingen mer än jag verkar minnas detta, men jag inbillar mig INTE. Jag älskade att haka ihop alla symboler (saker) jag är född 1960 och detta måste ha varit runt 67-68 som man pysslade med detta. Jag tror det hette något speciellt också men kommer inte ihåg vad. Hoppas någon minns vad jag menar

 6. Min man minns dem starkt. Han berättar att de satt fästa i ramar, ungefär som till modellbyggsatser, och att man tryckte ut dem och fäste ihop dem. Du inbillade dig INTE! =))

 7. Gunnel Pettersson says:

  Minns att jag önskade mig en Barbiedocka men fick en snål, ful och plastig variant med mjukt ansikte som hette Bonny och jag hatade henne!

 8. Usch ja, det är nog många som har liknande minnen.

Leave a Reply

preload preload preload