May 15

Det tillhör ju inte det vanliga, att man av en slump hittar en textil av Stig Lindberg. Jag gjorde det för ett och ett halvt år sedan när jag var på Öland. Kvinnan som sålde den till mig, visste att det var en fin textil eftersom den var märkt med “NK” men hon visste inte att det var just Herbarium av Stig Lindberg. Jag fyndade den inte för någon struntsumma heller, utan fick betala ett rimligt pris som gjorde oss båda nöjda. Som jag har berättat tidigare, så “gömmer” jag saker som jag blivit förälskad i, i butikens kök. Det är saker som jag inte vill sälja just nu, utan vill få lov att njuta av under obestämd tid. Idag var tiden mogen för mig att skiljas från textilen och jag har nu lyft fram den till försäljning i butiken och i webshopen.

Det som är speciellt med denna textil är att den är i en färgställning som inte nyproduceras. Det går alltså inte att köpa den, om man inte har tur och hittar en gammal textil…

Sedan några år är jag återförsäljare av utvalda delar av Ljungbergs textilier Signerad textil och Exclusive Collection. Här ovan kan ni se hur Herbarium ser ut idag. Textilen med mörkblå bakgrund fanns redan då den presenterades, medan den ljusgröna är en ny färgställning.

Signerad Textil presenterades 1954 av NK textilkammare och det var 21 olika mönster som visades. Tanken var att man skulle höja statusen på textilkonsten genom att signera textilier. År 2004 togs produktionen åter upp av ett tiotal mönster och det var även denna gång Ljungbergs Textil som stod för arbetet.

Stig Lindberg presenterade 1954 mönstren Melodi (ovan) Fruktlåda och Bulbous (nedan). Alla tre mönstren nyproduceras idag och finns till försäljning i min butik och på webshopen.

3 Responses to “Herbarium – Fruktlåda – Melodi – Bulbous”

  1. Det är så fint detta tyg, jag fick två längder exakt det du beskriver också från NK med samma etikett och blytyngd i hörnen ,-50 tal. Ropade in på auktion i somras för några hundra lappar. Just nu hänger den ena över en dörr. Jag kan inte klippa i detta fina tyg. Brittmari

  2. Förstår precis, jag har ofta många funderingsvändor innan jag vågar klippa i mina gamla textilier.

  3. Elisabet Nilsson says:

    Hej! Jag har en fåtölj typ ” knubbig emma” klädd i det gröna Herbarium-tyget. Den finns i Nyköping om du är intresserad. Mvh E

Leave a Reply

preload preload preload