May 08

För många år sedan när jag började intressera mig för design och inredning från 50/70-talet upptäckte jag Aldo Londi och framför allt hans serie Rimini Blu. Vid den tiden så rynkade många på näsan åt dessa saker, ungefär på samma sätt som de rynkade på näsan åt Signe Persson-Melins saker, Festivoljusstakarna, Aladinlyktorna och mycket mer. Jag brydde mig inte om att det ansågs lite “billigt” och “kitchigt” utan fortsatte samla. Under åren har jag försökt lära mig om Aldo Londi och hans formgivning och jag tänkte dela med mig av min kunskap här!

Aldo Londi föddes i Montelupo i Toscana 1911. Redan vid unga år intresserade han sig för keramik och dess tillverkning. Detta är egentligen inget konstigt eftersom Montelupo under århundranden varit centrum för keramisk produktion. Bitossi är nog den mest kända keramiktillverkaren därifrån och efter andra världskriget blev Aldo Londi, konstnärlig ledare just där!

 

 

Under åren 1946-1975 skapade Aldo Londi tusentals föremål. De flesta föremålens glasyr var i ljust orange, gult, purpur och i jordnära färger. Hans keramik är lätt att känna igen på de rustika, handgjorda formerna som inspirerats av den etruskiska konsten. Även de enkla geometriska reliefmönstren är inspirerade från denna tid. Den mest kända serien av Aldo Londi är Rimini Blu som tillverkades under åren 1957-1965 och som återproduktion efter 2001. Glasyren går i färgerna turkos, grönt, gult och blått och sägs vara inspirerad av Medelhavets olika skiftningar. Alla mönster är handgjorda, vilket jag kan tycka är imponerande – vilket jobb!

 

Serien Rimini Blu spreds över hela världen och inredningsföretaget Raymor i USA, som var en av världens största importörer och distributörer under mitten av 1900-talet, var en stor bidragande orsak till detta. Här i Sverige kunde vi köpa serien på bland annat Silverbergs och askkoppar, fat, vaser, krukor och figurer prydde många hem under 60/70-talet.

 

Under åren 1921 och fram till någon gång på 50-talet så var Bitossi märkt med ett versalt B och designummer och ibland även stämplat i godset med made in Italy. Efter det så hade föremålen oftast endast en klisterlapp. Skulle man hitta ett föremål som det står Flavia under, så behöver man inte vara orolig, det är ett systerföretag till Bitossi. Hittar man ett föremål som är stämplat med Bitossi, Italy och Bitossis familjevapen, så är det tillverkat efter 2001. För er som vill veta mera kan jag varmt rekommendera boken Alla Moda, Italian Ceramics of the 1950s-70s av Mark Hill!

Här under ser ni en detaljbild på en hög vas från Bitossi av Aldo Londi, där mönstret är sirligt och blommigt och som heter Liberty. Tillverkades under åren 1957-1969.

 

Min absoluta favorit av Aldo Londi är min orange tjur, jag gläds varje gång jag ser den!

 

 

precis en sån Inredning & Design 50/70-tal

Farmor Innas Leksaker  Leksaker med retrokänsla

Vinet & Glaset Utvalda Vintillbehör

Blå Huset i Borrby

22 Responses to “Mästaren Aldo Londi från Bitossi”

 1. Intressant läsning, ska genast gå och titta vad min blåa vas är. tjuren är verkligen fin.

 2. Ja tjuren är häftig och den är stor, mer än 30 cm!

 3. Y says:

  tack för en suverän genomgång! jag får många positiva kommenraren om min riminibluesamling på spiselkransen

 4. Jag niger och tackar! Roligt att du gillade det.

 5. Re-dizain says:

  Kul att du delar med dig av dina kunskaper…själv gillar jag rimini pga av färgen och mönstret. Formen på föremålen kan jag tycka är ganska klumpiga men det är en bagatell:)

 6. Ja det är olika saker som attraherar oss hos ting. Själv älskar jag de klumpiga formerna som ska efterlikna etruskisk keramik.

 7. Willeam Vendel says:

  Håller med dig Carina. Klumpigt är coolt! Det finns många bra exempel på det inom keramiken: Lisa Larson, Timo Sarvimäki, Marianne Starck, Göran Andersson…etc.

 8. Skaffaren says:

  Jag har haft några enstaka Rimini Blu. Gillar både former och färger.

 9. Louise C says:

  Kunde väl aldrig tro att de 4 krukor jag köpte runt 1970, enbart för den vackra färgens skull, och som jag har 3 kvar av, skulle vara just av denne fine konstnär! Jag som nästan varit på väg att skänka bort dem ett par gånger… tack för läsningen!

 10. johnny says:

  sha riktigt kul att hitta detta=) har en vas som stämmer exakt i mönstret och färgen blå grön står italy 1929 i botten samt resterna av en lapp. fanns serien rimini blue 1929 eller är den falsk. creeds för all information=)

 11. johnny says:

  bör tilläggas att serie numret är 43130 allt är skrivet i svart smal text.

 12. numret 1929 står säkert inte för året utan är säkert serienumret eller modellnummer.

 13. johnny says:

  kanske… jag skickar en länk så du kan se och avgöra=) http://img210.imageshack.us/gal.php?g=dsc00071ok.jpg

  mvh johnny

 14. Hanna says:

  Hej du!
  Letade info om mitt blå porslin som jag inte visste så mycket om… Nu vet jag mer. Jag har en del olika delar som jag tror är av detta slag. Jag vet som sagt lite om porslin och det jag har passar inte alls min smak. Tror du att det har något värde och var i så fall skulle man prova att sälja det? Kul om du tar dig tid att svara…
  //Hanna

 15. Häst says:

  Hej!
  Va kul att hitta din läsning. Jag har köpt en blå häst men svart serienummer under och undrar om den också kan tillhöra Rimini Blu, hur gammal den är osv. Svara mig gärna på mailen som jag antar att du kan se även om den inte publiceras….

 16. Emma says:

  Hej, tack för info! Jag köpte tjuren i blått och har älskat kraften och formen trots att jag inte vetat vem som formgivit. Nu vet jag och gillar den ännu mer.
  Mvh
  Emma

 17. Jag är själv också väldigt förtjust i denna formgivare!

 18. Fammo says:

  Hej, jag har ett par ljusstakar i Rimini Blu som jag har tänkt sälja men har ingen aning om deras värde. Vad kunde vara ett passligt pris?

 19. Jeanette says:

  Hej!
  Jag har en röd häst som jag trodde var en Aldon Londi Bitossihäst..
  Har det förekommit bra kopior på hästarna eller kan jag ha en sådan?
  Hittar inga röda hästar som ser ut som min häst.
  Mvh Jeanette

 20. De finns även i rött eller rödorange! De är supersnygga!

 21. Lillemor Andersson says:

  Det här var intressant läsning. Har ärvt en gammal vas efter mina föräldrar som dom fick i present någon gång på 60-talet. Definitivt en rimini av Aldo Londi. Ända konstigheten är att den är brun, där rimini blu är blå i olika nyanser, är min vas mörk-och mellanbrun, men jag kan inte läsa någonstans att han gjorde en brun serie också, någon brun-orange har jag sett bild på, men inte kunnat se/läsa om någon i helt brunt. Är den ovanlig?

 22. admin says:

  Sök på nätet så kommer du att hitta väldigt mycket om Bitossi och Aldp Londi. Det finns även en trevlig grupp på FB där man kan lära sig mycket.

Leave a Reply

preload preload preload