Apr 19

Idag fick jag en efterlängtad leverans till butiken i form av Kay Bojesens apor i teak. Dessa apor kan man inte bara ringa och beställa och sedan tro att de levereras veckan därpå, utan ofta är där flera månaders väntetid. I vilket fall som helst var de efterlängtade. Det spelar ingen roll hur många apor man beställer och packar upp, så är alla helt olika i sina uttryck. Teakens ådring gör att de blir olika och högst personliga.

När Kay Bojesen formgav apan 1951, var den tänkt som leksak. Att den skulle bli en sådan framgång även i inredningssammanhang och att den skulle bli en symbol för dansk design, tror jag skulle förvånat honom. Flera olika danska besökare har berättat att det är tradition hos dem att ge bort en liten apa vid dop.

I butiken har jag även den söta elefanten till försäljning, fast den är inte alls lika charmig som apan tycker jag.

Kay Bojesen levde mellan 1886 och 1958 och han utbildade sig först till silversmed hos Georg Jensen. Därefter hade han egen firma i omgångar där han arbetade med sin formgivning och han var även  konstnärlig ledare vid Bing & Grøndahl. Det som han dock är mest känd för är sina olika leksaker. I början var det olika målade leksaker och barnmöbler men efter hand blev det leksaker i enkel teak. Han arbetade utifrån att det skulle vara liv och hjärta i hans produkter. Hans motto var att “linjerna ska le”.

Här nedanför visar jag lite olika figurer och djur som bott i butiken ett tag.

Comments are closed.

preload preload preload