Apr 04

Servisen Härd av Signe Persson-Melin, stod ett bra tag hos mig i butiken innan jag verkligen såg den. Först såg jag de djupa tallrikarna och tyckte de var oerhört snygga och enkla. Jag dukade snabbt upp ett bord med alla servisdelarna och plötsligt såg jag den sköna enkelheten i denna servis. Inga krusiduller, inget mönster, ett smalt enkelt bräm, ett riktigt bra urval av praktiska uppläggningsdelar och framförallt en så snygg formgivning! Hela servisen känns handdrejad och väldigt nära Signe Persson-Melins ateljégods.

Förutom de vita stengodsdelarna i brunprickig glasyr,  finns det olika värmeställ i mörkbrun glasyr som snyggt bryter av mot det vita. Servisen tillverkades på Höganäs och kom ut på marknaden 1970 och fanns kvar långt in på 80-talet. Trots att den fanns till försäljning så pass länge, tycker jag att den är svår att hitta och inte så många känner till den.

Vid ett enda tillfälle har jag sett varianten med glasyr i limegrönt istället för i vitt. Jag som älskar limegrönt skulle gärna ha fyllt butikshyllorna med den.

Idag har jag bytt ut allt mitt vardagsporslin mot Härd. Min man som är hobbykock älskar denna servis eftersom det är maten som framhävs och inte servisen. Dock kan man göra riktigt snygga dukningar med den.

Kommentar till foto:

Förutom Härd så finns det på bordet även Signe Persson-Melins glas Boda Porter, hennes karaffer i serien Kvadrat och hennes salladsbestick i glas och kork.

3 Responses to “Härd en okänd snygging av S P-Melin”

  1. Den där lime gröna karotten så snygg.

  2. Ja visst är den snygg, tyvärr har jag inte sett någon sedan dess.

  3. Therese Eklund says:

    Snälla snälla, skulle du vilja hojta till när det kommer in en sådan “skål” med lock som inte har något handtag. Jag råkade ta sönder en sådan hos en väninna och vi letar desperat efter denna…”härd” alltså. Tack för att du var den första, och enda, som visade en bild på den förlorade skålen! Nu vet jag vad vi ska leta efter.

Leave a Reply

preload preload preload